Πολιτισμός

Στον αέρα τα θέατρα λόγω «Θυμέλης» - «Η τέχνη στην Κύπρο είναι ο φτωχός συγγενής»

Τα κριτήρια του Σχεδίου «Θυμέλη» δεν παραχωρούν «αντικειμενικές επιχορηγήσεις» σε όλα τα κυπριακά θέατρα, τα οποία παραμένουν κλειστά και δεν ξέρουν μέχρι πότε…

Θλίψη προκαλεί η εικόνα των κλειστών θεάτρων της χώρας. Ακόμη μεγαλύτερη είναι, βέβαια, η δυσκολία που βιώνουν οι ίδιοι οι συντελεστές του καλλιτεχνικού χώρου. Οι αλλαγές που έγιναν στο Σχέδιο «Θυμέλη» για το πρώτο εξάμηνο του 2024 θέτουν κριτήρια, τα οποία βάζουν λουκέτο στα θέατρα, καθώς δυσκολεύουν την επιχορήγηση στις θεατρικές παραστάσεις. Τα θέατρα Ένα, Σατιρικό, ΕΘΑΛ και Versus παραμένουν κλειστά επ’ αόριστον με το πιστό κοινό τους να ερωτά συνεχώς για το πότε θα επαναλειτουργήσουν.

Θέατρο Ένα: «Το Υφυπ. Πολιτισμού σταματά την πορεία των θεάτρων»

Σήμερα, τα τρία αρχαιότερα θέατρα της χώρας (Σατιρικό Θέατρο, Θέατρο ΕΘΑΛ και Θέατρο Ένα) είναι εκτός λειτουργείας λόγω χρημάτων. Όπως εξηγεί στη «Σ» ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Ένα, Ανδρέας Χριστοδουλίδης ο λόγος που είναι κλειστό το θέατρο μετά από 37 χρόνια συνεχούς λειτουργείας είναι οικονομικός. Υπολογίζει ότι περίπου το 70-80% των ηθοποιών της Κύπρου είναι χωρίς δουλειά, καθώς και άλλες ειδικότητες όπως συντελεστές, φωτιστές, σκηνογράφοι, σκηνοθέτες.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τονίζει ότι θα μπορούσε το κράτος να δώσει οικονομική ενίσχυση στα θέατρα, αντί να αναγκάζει το δυναμικό του να απευθύνεται στο Ταμείο ανεργίας για επιδόματα. Μάλιστα, αναφέρει ότι όσο λειτουργούσε το Θέατρο Ένα στην παλιά Λευκωσία έδινε ζωή στην ευρύτερη περιοχή της εντός των ενετικών τειχών πρωτεύουσας.

«Το πιο λυπηρό είναι ότι δεν μπορεί ένα Υφυπουργείο Πολιτισμού να σταματά την πορεία θεάτρων που έχουν τόσα χρόνια λειτουργείας», προσθέτει. Κληθείς να απαντήσει πού οφείλεται αυτή τη κατάσταση λέει ότι «η τέχνη στην Κύπρο είναι ο φτωχός συγγενής». Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, «έγιναν αποδεκτές αιτήσεις για επιχορηγήσεις που αντιστοιχούσαν στο 40% του κόστους των παραστάσεων. Μοίρασαν τα χρήματα σε ένα ευρύ φάσμα θεάτρων, χωρίς αντικειμενικά κριτήρια». Όπως εισηγείται, θα πρέπει «να αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ώστε να αναθεωρηθούν οι αποφάσεις για να λειτουργήσουν τα θέατρα ξανά».

Θέατρο Versus: «Το Υφυπ. Πολιτισμού νίπτει τα χείρας του»

Στη λαμπερή Λεμεσό, τα φώτα έσβησαν και η αυλαία έπεσε στις θεατρικές σκηνές. Όπως αναφέρει στη «Σ» ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Versus, Μαρίνος Ανωγυριάτης στη Λεμεσό είναι κλειστά και τα δύο θέατρα (ΕΘΑΛ και Versus) και η πόλη έχει μείνει χωρίς θεατρική παράσταση, καθώς για το πρώτο εξάμηνο του έτους δεν υπάρχουν παραγωγές. Οι παραγωγές της Λεμεσού ικανοποιούσαν και το θεατρικό κοινό της Πάφου και της Λάρνακας, συμπληρώνει.

Ερωτηθείς για την πορεία της κατάστασης απαντά ότι «είναι λυπηρό αυτό που περνάμε. Οι θεατές συνέχεια ρωτάνε για το πότε θα γίνει παραγωγή. Το Υφυπουργείο Πολιτισμού νίπτει τας χείρας του για θέατρα που έχουν αποδείξει την αξία τους μέσα στον χρόνο. Εδώ και 17 χρόνια κατορθώναμε να παράγουμε τέχνη. Χάθηκαν οι δύο πιο παραγωγικοί μήνες για την θεατρική δραστηριότητα (Ιανουάριος, Φεβρουάριος) και δεν μπορούμε να καλύψουμε την θεατρική ανάγκη των θεατών. Είναι δύσκολο να ξέρεις ότι στη Λεμεσό δίπλα στους πύργους και στους ξένους επενδυτές, υπάρχουν συνάδελφοι που πεινάνε».

«Άδικη μοιρασιά»

Όπως εξηγούν οι δύο άνθρωποι του θεάτρου, το Σχέδιο «Θυμέλη» παραχώρησε ελάχιστα χρήματα για παραστάσεις, τα οποία δεν είναι δυνατό να καλύψουν τα έξοδα των παραγωγών, χαρακτηρίζοντας ως άδικη τη μοιρασιά στην επιχορήγηση. «Ο τρόπος που έκαναν το Σχέδιο είναι σχεδόν αδύνατον να επιβιώσει, γιατί δεν μπήκε κάτω από αντικειμενικά κριτήρια, αφού κάποιοι αποφάσισαν για το ποιες είναι οι καλές παραγωγές και πού θα δοθούν τα περισσότερα χρήματα. Για παράδειγμα, μπορεί να έδωσαν 15.000 ευρώ για μια παράσταση που αποτελείται από επτά ηθοποιούς και κοστίζει συνολικά 60.000 ευρώ. Αντιθέτως, παραχώρησαν 40.000 ευρώ για παράσταση δύο ηθοποιών».

Ανοιχτή πρόσκληση Θεάτρου Versus στην Κυβέρνηση

Λίγες ημέρες πριν, το Θέατρο Versus απέστειλε ανοιχτή επιστολή στην Κυβέρνηση, γράφοντας τα εξής: «Αγαπητοί κυβερνώντες,

Είναι πλέον προφανές ότι η προσπάθειά σας να μεταμορφώσετε την αποτυχία σας σε επιτυχία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι απλά αστεία. Η αλήθεια είναι πικρή και απαιτεί να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα.

Στην Κύπρο, τα θέατρα παραμένουν κλειστά, ενώ οι εργαζόμενοι στον τομέα βιώνουν αβεβαιότητα και ανεργία. Εκτός Λευκωσίας, η κατάσταση είναι ακόμα πιο σοβαρή, με τη Λεμεσό να μην έχει ούτε μία παραγωγή που να λειτουργεί αυτή τη στιγμή.

Αντί να αποφεύγετε την ευθύνη σας, θα πρέπει να αναλάβετε δράση για να βοηθήσετε τον τομέα του θεάτρου και του πολιτισμού. Οι πολίτες αξίζουν περισσότερα από απλά λόγια και υποσχέσεις. Ζητούμε, λοιπόν, από εσάς να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να επιδείξετε πραγματική δέσμευση προς τον πολιτισμό και το θέατρο.

Ας σταματήσουμε το θεατρικό θέαμα των ανεπαρκών προσπαθειών και ας αρχίσουμε να δρούμε πραγματικά για το κοινό καλό. Ο ρόλος σας δεν είναι να καλύπτετε τις αποτυχίες σας, αλλά να εξασφαλίζετε την ευημερία και την πρόοδο της κοινωνίας μας».

Ανοιχτή πρόσκληση Θεάτρου Ένα στην Υφυπ. Πολιτισμού

Χαρακτηριστική είναι και η ανοιχτή πρόσκληση που δημοσίευσε το Θέατρο Ένα προς την Υφυπουργό Πολιτισμού: «Τελευταίως παρακολουθούμε με έκπληξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις επισκέψεις της κας Κασσιανίδου, σε διάφορα θέατρα.

Θα ήταν μεγάλη μας τιμή, και της απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση -αφού πλέον δεν έχουμε παραστάσεις- να ποζάρει και μπροστά στις κλειστές πόρτες του θέατρο ένα.

Είναι και μια καλή ευκαιρία να επισκεφτεί ένα θέατρο που δεν έχει έρθει ποτέ, παρά μόνο καθορίζει την τύχη του».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, υπολογίζεται ότι συνολικά μένουν άνεργοι πέραν των 1.000 ατόμων, και χάνονται περίπου 300.000 - 400.000 ευρώ από τις παραστάσεις αυτό το εξάμηνο.