Πολιτισμός

ART AERI: Μάργκαρετ Θάτσερ

Η Μάργκαρετ Χίλντα Θάτσερ, Βαρώνη Θάτσερ, γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1925 και πέθανε στις 8 Απριλίου 2013, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ήταν αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1975 ώς το 1990 και Πρωθυπουργός της χώρας από το 1979 ώς το 1990. Ήταν η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε αυτές τις δύο θέσεις.

Ο πατέρας της ήταν παντοπώλης και αναμειγνυόταν στην τοπική πολιτική ζωή, ενώ ήταν και ιερέας Εκκλησίας Μεθοδιστών. Η Μάργκαρετ Θάτσερ σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης χημεία. Το 1951 παντρεύτηκε τον Ντένις Θάτσερ, ενώ το 1953 γεννήθηκαν τα δίδυμα παιδιά τους.

Το 1959 εξελέγη στη Βουλή των Κοινοτήτων και το 1965 ορίστηκε εκπρόσωπος του Συντηρητικού Κόμματος. Διετέλεσε «σκιώδης» Υπουργός Μεταφορών και κατόπιν Παιδείας, πριν από τις εκλογές του 1970. Μετά τη νίκη των Συντηρητικών υπό τον Έντουαρτ Χιθ, το 1970, η Θάτσερ έγινε Υπουργός Παιδείας και Επιστήμης. Μετά την ήττα των Συντηρητικών στις εκλογές του 1974, τοποθετήθηκε σκιώδης Υπουργός Περιβάλλοντος. Στις 11 Φεβρουαρίου 1975 εξελέγη Πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ έγινε Πρωθυπουργός στις 4 Μαΐου 1979, με βασικό καθήκον την αναστροφή της πτωτικής πορείας της οικονομίας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και την ανάδειξη του ρόλου της Μεγάλης Βρετανίας στη διεθνή σκηνή.

Ο Πόλεμος των Φώκλαντ το 1982, μαζί με μια οικονομική ανάπτυξη που παρατηρήθηκε στις αρχές του 1983, ανέβασαν τη δημοτικότητα της Κυβέρνησης. Οι Συντηρητικοί πέτυχαν νέα νίκη στις εκλογές τον Ιούνιο του 1983, καθώς επίσης και το 1987. Λίγα χρόνια αργότερα ξεκίνησαν τα προβλήματά της με αρκετούς υπουργούς της, οι οποίοι δεν δίσταζαν ανοικτά πλέον να της ασκούν έντονη κριτική για τις ακραίες και απόλυτες θέσεις που εξέφραζε, ειδικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως εκ τούτου, στις 22 Νοεμβρίου του 1990 η Θάτσερ διαβαίνει για τελευταία φορά το κατώφλι του Μπάκινγχαμ ως Πρωθυπουργός της χώρας, αφού ουσιαστικά εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Μετά την παραίτησή της, δημοσκόπηση έδειξε ότι το 52% των ερωτηθέντων θεωρούσαν ότι «έκανε καλό στη χώρα», ενώ το 48% διαφωνούσαν.

Αποσύρθηκε από την πολιτική το 1992 και έλαβε τον τιμητικό τίτλο της Βαρώνης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, ο οποίος της εξασφάλισε διά βίου συμμετοχή στη Βουλή των Λόρδων. Ανέπτυξε και πλούσιο συγγραφικό έργο.

Στις 26 Ιουνίου 2003 πέθανε ο σύζυγός της, γεγονός που κλόνισε την υγεία της περαιτέρω. Έκτοτε οι δημόσιες εμφανίσεις της αραίωσαν αρκετά. Τον Ιούνιο του 2004 παρακολούθησε την κηδεία του Προέδρου και στενού της συνεργάτη Ρόναλντ Ρίγκαν και εκφώνησε μαγνητοσκοπημένο λόγο. Στις 13 Οκτωβρίου 2005 γιόρτασε τα 80ά της γενέθλια με πάρτι σε ξενοδοχείο του Λονδίνου. Το Φεβρουάριο του 2007 παρέστη σε αποκαλυπτήρια ανδριάντα της στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, ενώ στις 13 Σεπτεμβρίου 2007 προσεκλήθη τιμής ένεκεν από τον Εργατικό Πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν για τσάι στην πρωθυπουργική κατοικία.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www HYPERLINK "http://www.artaeri.com/". HYPERLINK "http://www.artaeri.com/"artaeri HYPERLINK "http://www.artaeri.com/". HYPERLINK "http://www.artaeri.com/"com.

Μακαρίου 71, Λ/σία