Ανθρώπινες Ιστορίες

Δεκατέσσερα χρόνια χωρίς τον Άντη Χατζηκωστή… (BINTEO)

«Κάποιοι άνθρωποι είναι τόσο πολύ ξεχωριστοί, που αξίζει να ζεις, μόνο και μόνο για να τους συναντήσεις, κάποτε...»
Τάσος Λειβαδίτης

Έχουν περάσει 14 ολόκληρα χρόνια από την άναδρη υφαρπαγή της ζωής του Άντη Χατζηκωστή.

Δεκατέσσερα χρόνια κι όμως ο χρόνος δεν κατάφερε να φέρει την φθορά καθώς, οι μνήμες αντιστέκονται έντονα στην επιμονή της λησμονιάς.

Ανήμερα του τραγικού και άδικου θανάτου του, τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του Άντη στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης και ακολούθησε τρισάγιο στο μνήμα του. Εκεί βρέθηκε η οικογένειά του, φίλοι, στενοί συνεργάτες και εκτιμητές του έργου του.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά τον αδόκητο χαμό του ανθρώπου που έμελλε να γίνει φάρος φωτεινός, η οικογένεια του ΔΙΑ, θυμάται και αποτίει φόρο τιμής στον δικό μας Άντη Χατζηκωστή.

Άντης Χατζηκωστής:
«Η επιτυχία είναι ντροπαλή και δεν θα βγει έξω όσο την κοιτάς επίμονα. Συνεχίζουμε την σκληρή δουλειά και προσπαθούμε να βγάλουμε τον καλύτερό μας εαυτό, έχοντας γνώση ότι αυτός είναι και ο μεγαλύτερος μας ανταγωνιστής» 

Η αγάπη που έδωσες έγινε φωτιά και σταμάτησε τον χρόνο… Πέρασαν κιόλας 14 χρόνια από την αποφράδα εκείνη νύχτα που έκλεψαν με τον πιο ποταπό τρόπο τη ζωή μέσα απο τα μάτια σου. Αυτά, τα γεμάτα αγάπη και συμπόνια μάτια…

Οι μνήμες σεριανάνε στους σκοτεινούς διαδρόμους του μυαλού με την επιμονή της λήθης να εξορίζεται όταν τα μάτια ανταμώνουν εκείνο το βαθύ όλο αγάπη βλέμμα.

Οραματιστής, πνεύμα ανήσυχο, ο άνθρωπος που πρωτοπόρησε στο χώρο των Μέσων.

Ο δευτερότοκος γιος του Κώστα και της Τούλας Χατζηκωστή. Άριστος των αρίστων, σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στην Αγγλία.

Στο σύντομο μονοπάτι της ζωής του, επέλεξε να είναι αυτός που θα χαράζει τον δρόμο. Δεν θ' ακολουθεί. Και, πράγματι, χάραξε δρόμο λαμπρό.

Εργάστηκε ως οικονομικός αναλυτής στην γενική διεύθυνση της ευρωπαΐκής επιτροπής στις Βρυξέλλες, διετέλεσε διοικητικό στέλεχος και σύμβουλος σε διεθνείς οργανισμούς στο εξωτερικό αλλά και στην Κύπρο.

Ήξερε πως η επιτυχία θέλει δουλειά και ποτέ δεν επαναπαύθηκε στο σπουδαίο όνομα που έφερε.

Η τηλεόραση, η ραδιοφωνία, τα έντυπα και το νεοσύστατο τοτε sigmalive ταυτίστηκαν με το όνομά του.

Πρωτοπόρησε, ενέπνευσε, δημιούργησε σχολή σκέψης κι' άφησε πίσω του έργο ζηλευτό και αξεπέραστο.

«Είναι πολύ σημαντικό να νιώθεις περήφανος για κάποια πράγματα τα οποία κάνεις με τα οποία ασχολείσαι», είχε πει κάποτε ο Άντης.

Μεγαλείο ψυχής - σπάνιο και ως Γνήσιος Έλληνας δεν θα μπορούσε να μην τιμά τη γυναίκα που του έδωσε πνοή.

«Χωρίς μάνα δεν υπάρχει ζωή. Και χωρίς μια συναρπαστική και ξεχωριστή μάνα δεν μπορεί να υπάρξει συναρπαστική και μοναδική ζωή», όπως έλεγε κι ο ίδιος.

Άντης Χατζηκωστής:
«Η “Σημερινή» όπως ξέρετε καθιέρωσε την ελευθερία του λόγου στην Κύπρο. Και τα τελευταία 31 χρόνια ακούραστα μέσω εσάς δημιουργεί, παρεμβαίνει και συνεχίζει να έχει δυνατό λόγο στα τεκταινόμενα του τόπου»

Κάποιοι άνθρωποι έρχονται για λίγο να αλλάξουν τη ζωή πολλών... Έρχονται σαν λάμψη. Κι' εσύ φώτισες με τη δική σου λάμψη...

Όσοι ήταν τυχεροί να σε γνωρίσουν, άφησες το στίγμα σου βαθιά χαραγμένο στην ψυχή τους, δημιούργησες μια ποιητική στιγμή που δεν θα σβήσει ποτέ.

Μα κι όσοι δεν σε γνώρισαν, άτυχοι, γιατί δεν είδαν τι σημαίνει μεγαλείο ανθρώπου. Αυτοί σε βρίσκουν στη θέρμη που φέρουν οι λέξεις όσων μιλούν για σένα.

Οι άνθρωποι χάνονται όταν τους ξεχνάνε. Κι εσύ δεν ξεχάστηκες.

Είσαι εδώ. Κι όλοι θυμούνται, θυμούνται με αγάπη τον ηγέτη, τον άνθρωπο, αυτόν που ήξερε τους πάντες με το μικρό τους όνομα, αυτόν που τους έσφιγγε το χέρι μ' ένα ευχαριστώ για την καλή δουλειά. Αυτόν που δημιούργησε μια οικογένεια, αυτήν του ΔΙΑ.

Μια λάμψη ο άνθρωπος, κι αν είδες είδες...