Ανθρώπινες Ιστορίες

Ο τραγικός θάνατος του 15χρονου Στυλιανού που συγκλόνισε την Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Η φωνή, η σιωπή και η τραγική ιστορία του 15χρονου Στυλιανού, αναμένεται να ακουστούν δυνατά στην αίθουσα του δικαστηρίου - Σχεδόν 4 χρόνια μετά τον θάνατο του νεαρού, η εκδίκαση της υπόθεσης εκκρεμεί...

Τον Σεπτέμβριο του 2019 γράφτηκε ο τραγικός επίλογος της σύντομης ζωής του 15χρονου Στυλιανού σε χωριό της επαρχίας Λευκωσίας.

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τον τραγικό θάνατο του παιδιού και η ιστορία πίσω από τον άδικο χαμό του, δεν άφησαν κανένα ασυγκίνητο.

Μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τότε, η Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανάλαβε την διερεύνηση της υπόθεσης. Τα όσα αποκαλύπτονταν για την ζωή και τον θάνατο του παιδιού, δημιουργούσαν κόμπο στο στομάχι της κοινής γνώμης αλλά και των αρμοδίων που εμπλέκονταν στις έρευνες.

Ακολούθησε διορισμός 2 ποινικών ανακριτών από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, του Μόδεστου Πογιατζή και του Ανδρέα Ανδρέου, οι οποίοι με την ολοκλήρωση της έρευνας εισηγήθηκαν ποινικές διώξεις εναντίον 12 προσώπων: 9 κοινωνικών λειτουργών και ενός αστυνομικού για παραμέληση επιχειρησιακού καθήκοντος καθώς επίσης και των 2 γονέων του αδικοχαμένου παιδιού για βία στην οικογένεια.

Σχεδόν 4 χρόνια μετά τον θάνατο του και δύο χρόνια μετά την καταχώρηση του κατηγορητηρίου ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας η εκδίκαση της υπόθεσης εκκρεμεί. Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχει κληθεί ενώπιον δικαστηρίου μόνο ο αστυνομικός τον περασμένο Φεβρουάριο, ο οποίος δήλωσε μη παραδοχή στις κατηγορίες.

Η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μιλά αποκλειστικά στην κάμερα της «Σημερινής» φανερά συγκινημένη αφού βαθιά χαραγμένα στην μνήμη της βρίσκονται όλα όσα έζησε ο Στυλιανός πριν φύγει για πάντα από την ζωή.

Στο πόρισμά της καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια οι συνθήκες διαβίωσης του παιδιού από τη νηπιακή του ηλικία μέχρι και τον θάνατό του. Το πόρισμα είναι αναρτημένο δημόσια στην σελίδα της Επιτρόπου.

Σύμφωνα με την κυρία Λοττίδη είναι η πρώτη υπόθεση που μετά από πόρισμα έκθεσης Επιτρόπου καταλήγει ενώπιον δικαστηρίου μετά από επιβεβαίωση τόσο των 2 ποινικών ανακριτών, όσο και 2 διαδοχικών Γενικών Εισαγγελέων.

Ο μικρός Στυλιανός σύμφωνα με την Μαρία Στυλιανού Λοττίδη «φώναζε» για την ζωή του και πάλεψε για αυτήν μέχρι την τελευταία του στιγμή παρόλο που «έφυγε» σε ηλικία μόλις 15 ετών.

Η φωνή του, η σιωπή του και η τραγική ιστορία του αναμένεται πλέον να ακουστεί δυνατά στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Η δικαιοσύνη έχει το φως και καλείται πλέον να αποδώσει ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν για τον άδικο και τραγικό θάνατο ενός παιδιού που έδωσε τέλος στην ζωή του αρχές Σεπτεμβρίου του 2019, την ημέρα ακριβώς που όλοι εμείς ετοιμάζαμε τα παιδιά μας, για την έναρξη μιας νέας σχολικής χρονιάς.

Σημειώνεται τέλος, πως όσο εκκρεμεί η υπόθεση και δεν προχωρούν οι διαδικασίες στο δικαστήριο, οι πειθαρχικές εθύνες για τους 9 λειτουργούς και τον έναν αστυνομικό που βαραίνονται από την υπόθεση, έχουν ανασταλεί.

Εις μνήμη του αδικοχαμένου Στυλιανού...

Μ.Δ