Εκλογές 2024

Το διακύβευμα των εκλογών για τον Δήμο Αμμοχώστου

Ειδικά για την πόλη μας, την Αμμόχωστο, και καθώς ο απολογισμός του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου έχει ξεκάθαρα αρνητικό πρόσημο, οι δημότες θα πρέπει ν' αναλογιστούν τη σημασία της ψήφου τους

Σαράντα ημέρες πριν από τις εκλογές, ήρθε η ώρα η προσοχή να στραφεί στο πραγματικό διακύβευμά τους, ειδικά σε σχέση με τους κατεχόμενους Δήμους. Στο σύνολό τους οι κατεχόμενοι Δήμοι είναι ο μεγάλος ξεχασμένος, όπως επιβεβαιώνει η ατζέντα των κομμάτων. Καθώς κορυφώνεται ο προεκλογικός, και οι τόνοι υψώνονται, επιβεβαιώνεται ότι τα κόμματα έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στις Ευρωεκλογές. Ενώ σε σχέση με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επικεντρώνονται στη μεταρρύθμιση, που επηρεάζει τους περιφερειακούς οργανισμούς, και στην επιδίωξη να επιτύχουν οι συνεργασίες που συνομολόγησαν για συγκεκριμένους Δήμους.

Οι εκλογές της 9ης Ιουνίου είναι, ωστόσο, εκλογές κρίσιμες για τους κατεχόμενους Δήμους. Σε μια χρονική στιγμή που επιχειρείται η επανέναρξη των συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, και την ώρα που παρακολουθούμε την αδιάλλακτη Τουρκία να αρνείται να εγκαταλείψει τους προκλητικούς σχεδιασμούς της, ο ρόλος των κατεχόμενων Δήμων, και των νέων τοπικών αρχών τους, τις οποίες καλούνται να αναδείξουν οι πρόσφυγες δημότες, είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Μιλώντας ειδικά για την πόλη μας, την Αμμόχωστο, και καθώς ο απολογισμός του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου έχει ξεκάθαρα αρνητικό πρόσημο, οι δημότες θα πρέπει ν' αναλογιστούν τη σημασία της ψήφου τους.

Το πρόσωπο που θ' αναλάβει το τιμόνι του Δήμου Αμμοχώστου για την επόμενη πενταετία, θα πρέπει να είναι ένα άτομο που μπορεί να ενώσει τους Βαρωσιώτες, αλλά και να τους εμπνεύσει να διεκδικήσουν ακόμα πιο δυναμικά την επιστροφή στην πόλη τους. Πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που απέδειξε πως μπορεί να κινητοποιήσει δυνάμεις στο εξωτερικό, υπέρ του αγώνα για την Αμμόχωστο. Ένα πρόσωπο που μπορεί να ηγηθεί νέων αγώνων, καθώς και ένα πρόσωπο με όραμα για την πόλη του Ευαγόρα, χωρίς κομματικές αλυσίδες, οι οποίες θα λειτουργούν ως τα σχοινιά μαριονέτας.

Τα τελευταία χρόνια, η υπόθεση της Αμμοχώστου έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα. Η πολιτική ηγεσία, και τα κόμματα, απέτυχαν να προστατεύσουν την πόλη, ως σύμβολο αλλά και επί της ουσίας. Ενώ ο Δήμος Αμμοχώστου απέτυχε να αρθεί στο ύψος του και να εκπληρώσει την αποστολή του.

Ακόμα και οι αντικατοχικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος ήταν υποτονικές, ενώ δίχασε τους Βαρωσιώτες και με την απόφασή του να προσκαλέσει Τουρκοκύπριους, ανάμεσά τους και τον Τουρκοκύπριο λεγόμενο Δήμαρχο Αμμοχώστου, στη μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση για τη μαύρη επέτειο κατάληψης της πόλης από τον Αττίλα.

Το γεγονός ότι ο απερχόμενος Δήμαρχος, ο οποίος τυγχάνει να διεκδικεί επανεκλογή, απέτυχε να συνενώσει τους πρόσφυγες Βαρωσιώτες, επιβεβαιώνεται και από την αποστολή του Δήμου Αμμοχώστου στο Στρασβούργο, και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, πριν από δύο εβδομάδες. Αντί στην αποστολή να κληθούν να συμμετέχουν και τα Μέλη του Συνδέσμου Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου, που ήταν αυτά που είχαν την πρωτοβουλία προώθησης του ψηφίσματος για την Αμμόχωστο στην ΚΣΣΕ, αλλά και αυτά που εργάστηκαν για χρόνια σκληρά, με προσωπικό και οικονομικό κόστος, ώστε να κατατεθεί το ψήφισμα από Βρετανούς βουλευτές, να υποστηριχθεί από αριθμό βουλευτών και από άλλα κράτη, και να προωθηθεί η ψήφισή του, ο απερχόμενος Δήμαρχος αγνόησε τον Σύνδεσμο και περιορίστηκε να ταξιδέψει στο Στρασβούργο με εκπροσώπους του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Αμμόχωστος δεν έχει περιθώρια για άλλους πειραματισμούς, άλλες προσωπικές φιλοδοξίες και άλλα κομματικά συμφέροντα.

Ο Δήμος της Αμμοχώστου ήρθε η ώρα ν' αποτελέσει την αλυσίδα σύνδεσης του συνόλου των δημοτών. Πρέπει να μείνει μακριά από τον όποιο σχεδιασμό των κομμάτων, ο οποίος αφορά στα δικά τους επιμέρους συμφέροντα και τους προσωποπαγείς σχεδιασμούς. Και πρέπει να επικεντρωθεί στον στόχο της απελευθέρωσης και της επιστροφής της αγαπημένης πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.

Αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσω της ψήφου των Αμμοχωστιανών στις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Μαζικά και με συγκεκριμένη στόχευση.

*Υποψήφιος Δήμαρχος Αμμοχώστου