Ειδήσεις

Πρόσθετοι έλεγχοι στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων στο ΗΒ από σήμερα

Σε ισχύ θέτει από σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο πρόσθετους ελέγχους σε φυτικά προϊόντα και τρόφιμα που εισάγονται από την ΕΕ, στο πλαίσιο των αλλαγών που ακόμα συντελούνται λόγω Brexit.

Προϊόντα που θεωρούνται «μετρίου κινδύνου» για τη βιοασφάλεια του Ην. Βασιλείου θα απαιτούν πλέον επιθεώρηση και έγκριση στα σημεία εισόδου της χώρας. Πρόκειται για νωπά κρέατα, αλιεύματα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το νέο μέτρο εφαρμόζεται τρεις μήνες μετά από την εισαγωγή καινούριων τελωνειακών εγγράφων για τις εισαγωγές, δηλαδή υγειονομικά πιστοποιητικά εξαγωγής υπογεγραμμένα από κτηνιατρικό ή φυτοϋγειονομικό επιθεωρητή.

Οι πρόσθετοι έλεγχοι είχαν αναβληθεί πέντε φορές την προηγούμενη διετία λόγω των φόβων για τα πρόσθετα κόστη και τις χρονικές καθυστερήσεις για τις επιχειρήσεις.

Η βρετανική Κυβέρνηση έχει παραδεχθεί πως το νέο μέτρο θα κοστίσει στις επιχειρήσεις της χώρας που ασχολούνται με τις εισαγωγές και την εστίαση περίπου 330 εκ. λίρες επιπλέον το χρόνο, καθώς και ότι θα προσθέσει 0,2% στον πληθωρισμό τροφίμων. Οι ίδιες οι επιχειρήσεις πάντως εκτιμούν το πρόσθετο κόστος σε δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο.

ΚΥΠΕ