Πρόεδρε, μην προχωρήσεις στον εκσυγχρονισμό των δύο θεσμών χωρίς την άδεια του Οδυσσέα

Αυτή η εκκρεμότητα και η αναταραχή, που ταλανίζει το πολιτικό σκηνικό της χώρας, με επίκεντρο τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, πρέπει κάποτε να λήξει. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πρέπει να τερματισθεί και η προσοχή να στραφεί στα πραγματικά προβλήματα, που δεν είναι λίγα και που καταταλαιπωρούν τον λαό.

Χρόνια τώρα ο κ. Μιχαηλίδης, παρουσιαζόμενος σαν ο από μηχανής θεός που θα βάλει σε τάξη τον δημόσιο βίο, τερματίζοντας τη διαφθορά και τη διαπλοκή, που όλοι παραδέχονται ότι υπάρχουν, αποτελεί εστία αναταραχής και παράγοντα ανωμαλίας. Κατάφερε με τις πράξεις και ενέργειές του να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, αλλά ταυτόχρονα να δυναμιτίζει και το πολιτικό κλίμα. Μέχρι και τη λειτουργία του κράτους απειλεί, αφού στο όνομά του κάποιες πολιτικές δυνάμεις του τόπου στέρησαν από την τότε Κυβέρνηση το εργαλείο με το οποίο θα ασκούσε τις εκ του Συντάγματος εξουσίες του. Στο όνομα του κ. Μιχαηλίδη το ΑΚΕΛ και άλλες δυνάμεις καταψήφισαν προϋπολογισμούς, αφήνοντας σωρό τις εκκρεμότητες στη λειτουργία του κράτους.

Το ΑΚΕΛ, με όπλο την επίπλαστη δημοφιλία του κ. Μιχαηλίδη, απειλούσε και εκβίαζε τον τότε Πρόεδρο Αναστασιάδη, την Κυβέρνηση και το κράτος. Απειλούσε με παράλυση τα πάντα. Και ο Γενικός Ελεγκτής σαν άλλος Νέρωνας βλέπει την πατρίδα να απειλείται με ολοκαύτωμα. Επειδή ο ίδιος θέλει να ικανοποιήσει τις πολιτικές του φιλοδοξίες και το ΑΚΕΛ θέλει να τον εκμεταλλευτεί και να τον προβάλει ως υποψήφιό του στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Αυτά τα παρανοϊκά συμβαίνουν στις μέρες μας. Ο κ. Μιχαηλίδης ξεχαρβαλώνει τις κρατικές δομές. Και, όμως, κάποιοι απεργάζονται σχέδια και βυσσοδομούν κατά της Κυβέρνησης και του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Βρισκόμαστε μπροστά σε πραγματική υπόσκαψη του κράτους.

Με πρωτοφανείς μεθόδους και με νομιμοφανείς διαδικασίες. Με πρωταγωνιστή, εκούσια ή ακούσια, τον Γενικό Ελεγκτή του κράτους.

Ο οποίος πεισματικά θέλει να επιβάλει τους δικούς του κανόνες στη λειτουργία της πολιτείας. Καλείτο τότε να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για ν' αποδείξει ότι έχει δίκαιο, αλλά αρνιόταν πεισματικά να το πράξει. Εδώ και χρόνια χτίζει το πολιτικοκομματικό προφίλ του, ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για να κάνει το

πολιτικό άλμα που έχει στο μυαλό του, για τη διεκδίκηση της Προεδρίας του κράτους στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Σ’ αυτήν του την προσπάθεια δεν διστάζει να χώνει τη μύτη του παντού. Να βλαστά κι εκεί που δεν τον σπέρνουν. Που θέλει να έχει λόγο για τα πάντα. Που διεκδικεί ρόλους που δεν του ανήκουν. Που επιμένει να περιορίζει την Κυβέρνηση στο έργο της. Που δεν σέβεται το Σύνταγμα του κράτους. Έχοντας τη στήριξη και τις πλάτες του ΑΚΕΛ, ο κ. Μιχαηλίδης νομίζει ότι μπορεί να αλωνίζει και να παίρνει αποφάσεις έξω από τα θεσμικά πλαίσια. Αντλώντας δύναμη από την πολιτική ισχύ που του προσφέρει το ΑΚΕΛ, θέλει να παρουσιάζεται υπερπρόεδρος, να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε καίριας σημασίας θέματα και, εν πάση περιπτώσει, για θέματα που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του.

Είμαστε μάρτυρες μιας έκνομης συμπεριφοράς και είναι άξιον απορίας πώς μπορεί η Κυβέρνηση να ανέχεται για τόσο καιρό τέτοιες συμπεριφορές. Διερωτάται ο πολίτης για πόσο ακόμα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα επιδεικνύει τόση υπομονή και ανοχή. Για πόσο καιρό ο κ. Μιχαηλίδης θα αποτελεί τροχοπέδη στο κυβερνητικό έργο; Για πόσο καιρό θα στερεί έργα και υπηρεσίες που τόση ανάγκη έχει ο λαός; Ελπίζουμε όχι για πολύ ακόμα. Ελπίζουμε σύντομα να παρθούν εκείνες οι αποφάσεις, που θα παραμερίσουν τον σκόπελο και ανεμπόδιστα η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδιασμών της.

Y.Γ.:

  1. Η στήλη προειδοποιεί: Ο Γενικός Ελεγκτής, νιώθοντας να υποχωρεί το έδαφος κάτω από τα πόδια του, αφού είναι ολοφάνερο πως χάνει το παιχνίδι που πρώτος άρχισε, καταφεύγει στη μέθοδο που γνωρίζει καλά. Εκείνην του λαϊκισμού. Παράλληλα κινητοποιεί φίλους και γνωστούς με στόχο να πολιτικοποιήσει το ζήτημα της προσφυγής της Γενικής Εισαγγελίας στο Ανώτατο Δικαστήριο. Έτσι, βλέπουμε από τη μια να σχηματίζονται ομάδες στήριξης του Γ. Ελεγκτή, που απειλούν με κινητοποιήσεις μαζών και άλλες εκδηλώσεις, με στόχο τον επηρεασμό της δικαστικής απόφασης. Παράλληλα και κάποια κόμματα ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, δείχνοντας ασέβεια προς τη δικαστική εξουσία και φωνασκώντας υπέρ της αθωότητας του Γ. Ελεγκτή, χωρίς να γνωρίζουν δεδομένα, μαρτυρίες και τεκμήρια. Οι θεσμοί οφείλουν να προστατεύσουν τη διαδικασία ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποτρέποντας εξελίξεις που θα μολύνουν ή επηρεάσουν την εξέλιξη της δίκης. Ένα τέτοιο μέτρο είναι η άμεση διαθεσιμότητα του Γ. Ελεγκτή, κάτι που θα προστατεύσει τη διαδικασία. Η Ελεγκτική Υπηρεσία διαθέτει βοηθό Γ. Ελεγκτή, γεγονός που διασφαλίζει ότι η Υπηρεσία θα συνεχίσει να εργάζεται απρόσκοπτα.
  2. Φανταστείτε την αγωνία του προεδρικού ζεύγους μέχρι ο Γενικός Ελεγκτής να μας αποκαλύψει τα ευρήματά του μετά την καταδρομική έφοδο που είχε κάνει στο υπνοδωμάτιό τους..
  3. Στο στόχαστρό του τώρα και η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου. Διερωτώμαι, του έχει ξεφύγει κάποιος άλλος θεσμός; Νομίζω μόνο η Προεδρία. Ε, τότε όρμα, Οδυσσέα, σε θέλει όλη η πλατφόρμα στήριξής σου.
  4. Αλήθεια, δεν μάθαμε στην τελευταία Ετήσια Έκθεσή του, που είχε υποβάλει στον Πρόεδρο για τους Προϋπολογισμούς, αν συμπεριλαμβάνονταν και οι κολλητοί του, του σφαγείου.