Αναλύσεις

Οι Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ή δεν είναι έτοιμες να προστατεύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία;

Ανάλυση υπό το φως τρομακτικών εξελίξεων

Εικόνα που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας στις 1.07.2023 κάτω από μήνυμα που ανάφερε το δόγμα «Mavi Vatan» («Γαλάζια Πατρίδα»). Πηγή: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας στο https://twitter.com/tcsavunma/status/167508824954

Σε πολυδιαφημισμένη ομιλία που εξέδωσε στο Lancaster House στο Λονδίνο στις 15 Ιανουαρίου 2024, ο Grant Shapps, Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν κατηγορηματικός αλλά με επιλεκτικό τρόπο. Προειδοποίησε ότι τα τελευταία χρόνια «το επιθετικό αυταρχικό κράτος έχει επανεμφανιστεί», πως τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανακοινώσει ότι «αντιμετωπίζουμε τον μεγαλύτερο αριθμό βίαιων συγκρούσεων από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» και ότι αυτές οι πραγματικότητες αποδεικνύονται από την «παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας» από τη Ρωσία το 2014, οκτώ χρόνια πριν από τη «βίαιη εισβολή στην Ουκρανία από τον Πούτιν» το 2022. Εντούτοις, δεν μίλησε για τον αυταρχισμό, την επιθετικότητα και τις εισβολές της Τουρκίας.

O Shapps παρατήρησε ότι «η Ρωσία και η Κίνα έχουν συνοδευτεί από νέες πυρηνικές δυνάμεις και από κράτη που σύντομα θα γίνουν πυρηνικές δυνάμεις». Ανέφερε ρητά δύο τέτοια κράτη, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Ωστόσο, δεν είπε λέξη για το γεγονός ότι, από το 2010, η Ρωσία και η Τουρκία έχουν δημιουργήσει νέο άξονα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και ότι, από το 2015, η Ρωσία και η Αίγυπτος έχουν δημιουργήσει παρόμοιο αμφίπλευρο άξονα στον ίδιο τομέα. Ούτε είπε λέξη για ένα σχετικό γεγονός. Αργά ή γρήγορα, η Κυπριακή Δημοκρατία και τα δύο κατάλοιπα της Αποικίας του Στέμματος της Κύπρου, γνωστά ως Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας (Βρετανικές Βάσεις), θα απειλούνται από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που κατασκευάζονται από τον Ρωσικό Κρατικό Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ROSATOM) στον Πυρηνικό Σταθμό Άκιουγιου στη νότια ακτή της Τουρκίας και στον Πυρηνικό Σταθμό El-Dabaa στη βόρεια ακτή της Αιγύπτου.

Χωρίς να εντοπίσει ρητά ούτε την εργαλειοποίηση του δημογραφικού από την Τουρκία ούτε τα δεινά της Κυπριακή Δημοκρατίας ως θύματός της σε αυτό το πλαίσιο, o Shapps παραδέχθηκε ότι «ακόμη και η μαζική μετανάστευση μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυνικά εναντίον μας ως πολεμικό όπλο, όπως έχει βιώσει η Πολωνία, η Νορβηγία και η Φινλανδία». Με αυτά και αλλά υπόψη, ο Shapps κατέληξε σε εντυπωσιακό συμπέρασμα: «Κάναμε τον κύκλο από μεταπολεμικό σε προπολεμικό κόσμο».

Οι απειλές που θέτουν σε κίνδυνο τη Νήσο Κύπρο

Στις 6 Μαρτίου 2024, ήταν υπό την σκιά της ζοφερής ομιλίας του Shapps που στείλαμε ανοιχτή επιστολή στον Sir Jeremy Quin, Συντηρητικό Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων. Όπως γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο, η επιστολή μας ακολούθησε μια κατάθεσή μας, 22 σελίδων, της 5ης Ιουνίου 2023, που ενσωματώθηκε στα δημοσιευμένα πρακτικά της Επιτροπή Άμυνας.

Εν ολίγοις, μέσων αυτών των δύο κειμένων, καλέσαμε αυτήν την Επιτροπή να ερευνήσει (ι) τις πολλαπλασιαζόμενες απειλές που θέτουν σε κίνδυνο τη Νήσο Κύπρο και επομένως την Κυπριακή Δημοκρατία, τις Βρετανικές Βάσεις και τις Βρετανικές Δυνάμεις στην Κύπρο, (ιι) την ετοιμότητα των Βρετανικών Ένοπλων Δυνάμεων να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές και (ιιι) την πρόθεση της Βρετανικής Κυβέρνησης να συμμορφωθεί στρατιωτικά με το Άρθρο ΙΙ της Συνθήκης Εγγύησης του 1960, το οποίο υποχρεώνει την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τρία κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, «να αναγνωρίσουν και να εγγυηθούν την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας», η οποία δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ.

Η εχθρική πρόθεση της Τουρκίας

Μετά το πέρασμα ενός και πλέον μήνα, κατά τον οποίο η Επιτροπή Άμυνας είχε βεβαιώσει ότι έλαβε την ανοιχτή μας επιστολή της 6ης Μαρτίου, αλλά δεν είχε δώσει καμία ουσιαστική απάντηση, υποβάλαμε νέα ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρό της στις 9 Απριλίου 2024. Ξανακαλέσαμε την Επιτροπή Άμυνας να ξεκινήσει την έρευνα που ζητήσαμε, επαναλάβαμε κάποιες ανησυχίες και επισημάναμε ορισμένες σχετικές εξελίξεις από τις 6 Μαρτίου που έχουν υπογραμμίσει ή έχουν αυξήσει τους κινδύνους.

Παράδειγμα είναι η τηλεοπτική ομιλία που έκανε στις 18 Μαρτίου 2024 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο εκλεγόμενος αλλά αυταρχικός Πρόεδρος της Τουρκίας, στη Διοίκηση του 4ου Σώματος στην Άγκυρα. Κατά τη διάρκεια ενός Ιφτάρ, το βραδινό γεύμα που καταναλώνουν οι μουσουλμάνοι μετά τη δύση του ηλίου κατά την περίοδο του Ραμαζανιού, ο Ερντογάν τόνισε ότι η ύπαρξη ενός «ισχυρού στρατού» είναι «υποχρέωση και όχι επιλογή». Γιατί;

«Γνωρίζουμε από τις πικρές πρόσφατες εμπειρίες μας ότι, όταν είμαστε μόνοι μας, δεν έχουν καμία χρησιμότητα ούτε οι συμμαχίες στις οποίες είμαστε μέλη ούτε οι διεθνείς οργανισμοί, που έχουν καθήκον να προστατεύουν την παγκόσμια ειρήνη».

Με το κατακτητικό σκεπτικό ενός πολιτικού που έχει απορροφήσει τον Ισλαμισμό, τον νεο-Οθωμανισμό και τον μιλιταρισμό, ο Ερντογάν ανέφερε «την Ειρηνευτική Επιχείρηση Κύπρου», όπως ονόμασε την τουρκική επίθεση που οδήγησε στην τουρκική κατοχή του 36% της επικράτειας και 57% της ακτογραμμής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με απροκάλυπτο παράπονο, υπέθεσε ότι εάν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν προχωρήσει «νότια» και δεν σταματούσαν πρόωρα όταν κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός στις 16 Αυγούστου 1974, «η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας». Έτσι, ενώπιον των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων, ο Ερντογάν φαίνεται ότι έστειλε σινιάλο. Σύμφωνα με τη νεο-αποικιακή ιδέα, «η Κύπρος είναι τουρκική», η πανίσχυρη Τουρκία δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν έχει ακόμη καταλάβει τις δύο διπλανές Βρετανικές Βάσεις.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι κάτι σχετικό. Η ομιλία του Ερντογάν αποτελεί νέα ένδειξη της εχθρικής πρόθεσης της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, συνάδει με προηγούμενες ενδείξεις, όπως αυτές που εντοπίσαμε στις επικοινωνίες μας με την Επιτροπή Άμυνας. Ανάμεσα σε αυτές είναι δύο εικόνες που δημοσιεύτηκαν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας στις 27 Φεβρουαρίου 2019 και 15 Μαΐου 2023 αντίστοιχα. Η καθεμία παρουσιάζει, παραπλανητικά αλλά εχθρικά, όλα τα τμήματα της Νήσου Κύπρου, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία και τις Βρετανικές Βάσεις, ως αναπόσπαστα μέρη της Τουρκίας.

Τέτοια επιφανειακή τουρκική εχθρική πρόθεση έχει συνοδευτεί κι από άλλες εχθρικές εξελίξεις. Αυτές περιλαμβάνουν την άνοδο του επεκτατικού τουρκικού κρατικού δόγματος «Mavi Vatan» («Γαλάζια Πατρίδα»), την αναβάθμιση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με επιθετικά αντικείμενα, όπως το αμφίβιο επιθετικό πλοίο TCG Anadolu L400, την εργαλειοποίηση της προαναφερόμενης «μαζικής μετανάστευσης» και τον Τζιχαντισμό που το παγιωμένο καθεστώς του Ερντογάν έχει τροφοδοτήσει, ειδικά στη Συρία, η οποία βιώνει και αυτή τουρκική κατοχή στο βόρειο τμήμα της.

Με όλα αυτά κατά νουν, θέτουμε ένα καυτό ερώτημα, που συσχετίζεται με ένα από τα ζητήματα που καλέσαμε την Επιτροπή Άμυνας στο Λονδίνο να ερευνήσει.

Οι Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ή δεν είναι έτοιμες να προστατεύσουν την ΚΔ;

Αν και έμμεσα, μέρος της απάντησης βρίσκεται στην Έκθεση της Επιτροπής Άμυνας υπό τον τίτλο «Έτοιμοι για Πόλεμο;», που δημοσιεύτηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2024. Έχοντας υπόψη τις διάφορες υπάρχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις, στις οποίες έχουν ήδη εμπλακεί οι Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις και έχοντας αποκαλύψει την αμήχανες ανεπάρκειες αυτών των πιεσμένων Δυνάμεων, η Επιτροπή Άμυνας κατέληξε σε ανάλογα συμπεράσματα όπως αυτά που αναπαράγονται παρακάτω:

«Δεν προκαλεί έκπληξη [η πραγματικότητα] ότι περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις [Βρετανικές Ένοπλες] Δυνάμεις παρά αυτών που εντάσσονται σε αυτές. Και οι τρεις υπηρεσίες έχουν αυξανόμενες ελλείψεις δυνατοτήτων – αυτές [οι ελλείψεις] ήταν χαρακτηριστικά των ερευνών μας κατά τη διάρκεια αυτής της Κοινοβουλευτικής περιόδου. Καθώς αυξάνονται οι ελλείψεις, ασκείται μεγαλύτερη πίεση σε αυτούς που παραμένουν, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο».

«Δεν είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τον πόλεμο που θέλουμε ν' αποτρέψουμε»

Αρκετές φορές, στην Έκθεσή της υπό τον τίτλο «Έτοιμοι για Πόλεμο;», η Επιτροπή Άμυνας ωραιοποίησε την αλήθεια με συγκρατημένη φρασεολογία. Αντ' αυτού, στις 21 Μαρτίου 2024 βγήκαν τα μαχαίρια, όταν πραγματοποιήθηκε μια τρίωρη συζήτηση στο βήμα της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων στο πλαίσιο δύο Εκθέσεων – της προαναφερόμενης Έκθεσης και της ξεχωριστής Έκθεσης της Επιτροπής Δημόσιων Λογαριασμών της Βουλής των Κοινοτήτων για «Το Σχέδιο Εξοπλισμού του Υπουργείου Άμυνας 2023–2033».

Ο Mark Francois, Συντηρητικό μέλος της Επιτροπής Άμυνας και της Επιτροπής Δημοσίων Λογαριασμών, εξέφρασε με ειλικρίνεια το κύριο εύρημα της Έκθεσης της πρώτης:

«Σε απλούστερα αγγλικά, και όπως τονίζει ξεκάθαρα η επακόλουθη λεπτομέρεια στην Έκθεση, παρά τη σημαντική δαπάνη των μετρητών [των] φορολογουμένων, δεν θα μπορούσαμε [ως Βρετανοί] να πολεμήσουμε έναν διαρκή πόλεμο με τη Ρωσία του Πούτιν για περισσότερους από μερικούς μήνες πριν μας εξαντληθούν τα πυρομαχικά και οι εξοπλισμοί μάχης, κυρίως επειδή έχουμε ελάχιστα άρματα μάχης, πλοία ή μαχητικά αεροσκάφη στην εφεδρεία μας».

Ο Danny Kruger, Συντηρητικός βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, ήταν πολύ πιο καυστικός. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τον πόλεμο που θέλουμε να αποτρέψουμε». Παρά ταύτα: «Το λυπηρό γεγονός… είναι ότι δεν είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τον πόλεμο που θέλουμε να αποτρέψουμε. Οι Εκθέσεις [υπό συζήτηση] το κάνουν αυτό ξεκάθαρο».

Στα έδρανα της αντιπολίτευσης, ο βετεράνος ρήτορας George Galloway, ο μοναδικός βουλευτής του Κόμματος των Εργατών της Βρετανίας, δεν μάσησε τα λόγια του:

«Δεν έχουμε τους άνδρες, δεν έχουμε τα πλοία και δεν έχουμε τα χρήματα. Γιατί λοιπόν διαλέγουμε εχθρούς; Έχω χάσει το μέτρημα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τον αριθμό [των εχθρών] που είτε πολεμάμε ήδη είτε μπορεί να πρέπει να ετοιμαστούμε να πολεμήσουμε».

«Δεν είμαστε έτοιμοι για πόλεμο …»

Η Emma Lewell-Buck, μέλος του Εργατικού Κόμματος και της Επιτροπής Άμυνας, τόνισε ότι «[όσον] αφορά τη μεγαλύτερη απειλή από όλα, τον πόλεμο, δεν υπάρχει ούτε μία υπηρεσία [των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων] που να είναι πλήρως έτοιμη». Εξήγησε ότι οι ανεπάρκειες «δεν συνέβησαν από τη μια μέρα στην άλλη». Υποθέτοντας τη φρασεολογία του πρώην Υπουργού Άμυνας, Ben Wallace, οι ανεπάρκειες αποτελούν «το αποκορύφωμα» του «βαθουλώματος των Δυνάμεών μας τα τελευταία 14 χρόνια…». Επομένως, σύμφωνα με τη Lewell-Buck, στην Έκθεσή της υπό τον τίτλο «Έτοιμοι για Πόλεμο;», η Επιτροπή Άμυνας κατέληξε σε ωμό συμπέρασμα. «Δεν είμαστε έτοιμοι για πόλεμο».

Από την πλευρά του, ο James Cartlidge, Υφυπουργός Προμηθειών Άμυνας και Συντηρητικός βουλευτής, παρουσίασε διαφορετική εικόνα. Σύμφωνα με αυτόν, οι Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις «είναι κάτι παραπάνω από έτοιμες» και «είναι εκεί έξω, έχοντας αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο, διατηρώντας την ασφάλειά μας και προασπίζοντας τα συμφέροντά μας». Τι άλλο θα μπορούσε να πει ο κακομοίρης;

ΦΩΤΟ 2.jpg
Φωτογραφία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, που δημοσιεύτηκε στις 15.05.2023. Πηγή: https://twitter.com/tcsavunma/status/1658069233043996678?cxt=HHwWjIC8idjL0oIuAAAA

«Οι απειλές που αντιμετωπίζουμε θα αυξηθούν»

Κατά τη διάρκεια της βουλευτικής συζήτησης της 21ης Μαρτίου 2024, κανένας βουλευτής δεν άγγιξε ευθέως τα ζητήματα που θέσαμε στην Επιτροπή Άμυνας μέσω της δημοσιευμένης κατάθεσής μας της 5ης Ιουνίου 2023 και της ανοιχτής επιστολης μας της 6ης Μαρτίου 2024. Ωστόσο, ορισμένοι βουλευτές έριξαν περαιτέρω φως επάνω στις πολλαπλασιαζόμενες απειλές που πηγάζουν από τη σύγχρονη γεωστρατηγική σκηνή.

Για παράδειγμα, ο προαναφερόμενος Sir Jeremy Quin διαπίστωσε ότι «αν και η απειλή από τη Ρωσία είναι σοβαρή, δεν είναι η μόνη απειλή που αντιμετωπίζουμε». Επέστησε την προσοχή των βουλευτών στους κινδύνους που προκύπτουν από τον «αυξανόμενο αριθμό αυταρχικών κρατών που ενεργούν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου». Ως «πρόσφατο παράδειγμα», παρουσίασε την «εκτόξευση απειλών» (‘sabre-rattling’) της Βενεζουέλας κατά της Γουιάνας, «μιας χώρας της Κοινοπολιτείας». Όμως, όπως όλους τους υπόλοιπους βουλευτές που μίλησαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Sir Jeremy Quin δεν είπε τίποτα για τον ελέφαντα στο βήμα της Βουλής - την Τουρκία. Ούτε παραδέχθηκε ρητά ότι μια άλλη χωρά της Κοινοπολιτείας όχι μόνο αντιμετωπίζει «εκτόξευση απειλών» αλλά βιώνει μια συνεχιζόμενη κατοχή - την Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την πλευρά του, ο John Healey, Σκιώδης Υπουργός Άμυνας του Εργατικού Κόμματος, προέβλεψε ότι «οι απειλές που αντιμετωπίζουμε θα αυξηθούν» και «γι' αυτό απαιτείται μια νέα εποχή για την άμυνα».

Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Από τότε που υποβάλαμε την τελευταία ανοιχτή επιστολή μας στην Επιτροπή Άμυνας, στις 9 Απριλίου 2024, οι απειλές που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν γίνει ακόμη πιο έντονες. Στις 10 Απρίλιου, δέκα ημέρες μετά τον θανατηφόρο βομβαρδισμό ενός ιρανικού διπλωματικού κτηρίου στη Δαμασκό, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, Ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν, όχι μόνο δήλωσε ότι «σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, μια επίθεση στο προξενείο ή στην πρεσβεία οποιασδήποτε χώρας θεωρείται επίθεση κατά του εδάφους της χώρας», αλλά προειδοποίησε ότι «το βδελυρό σιωνιστικό καθεστώς πρέπει και θα τιμωρηθεί γι' αυτό το έγκλημα». Το βράδυ της 13ης Απριλίου, το Ιράν ξεκίνησε μιαν άνευ προηγουμένου μαζική εναέρια επίθεση κατά του Ισραήλ, με την εκτόξευση δεκάδων πυραύλων και δεκάδων μη επανδρωμένων αεροπλάνων.

Μεταξύ των ξένων ένοπλων δυνάμεων, που αντέδρασαν υπέρ του Ισραήλ και που κατέρριψαν ιρανικά drones, ήταν βρετανικά στρατιωτικά αεροσκάφη που φαίνεται ότι πέταξαν από το βρετανικό στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Ακρωτήρι, σε μιαν από τις Βρετανικές Βάσεις. Λεπτομέρειες βρίσκονται σε αποκαλυπτικές αναλύσεις των βρετανικών εφημερίδων Guardian και Sun της 14ης Απριλίου 2024.

Στις 13 Απριλίου 2024, ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Rishi Sunak, διακήρυξε γραπτώς ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ασφάλεια του Ισραήλ και όλων των περιφερειακών μας εταίρων, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας και του Ιράκ», αλλά δεν διευκρίνισε εάν αυτή η δέσμευση συμπεριλαμβάνει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία συνεχίζει να συνυπάρχει με τη βρετανική στρατιωτική παρουσία στη Νήσο Κύπρο. Στις 15 Απριλίου 2024, ο Sunak εμφανίστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων να επιβεβαιώσει ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του Ισραήλ», να παρατηρήσει ότι «συναντάμε τις απειλές, κατά καιρούς, με τις Βρετανικές [Ένοπλες] Δυνάμεις στην πρώτη γραμμή» και να κομπάσει ότι οι Βρετανοί δραστηριοποιούνται στο Ιράκ, στη Συρία, στην Ερυθρά Θάλασσα, στο Κοσσυφοπέδιο, στην Εσθονία, στην Πολωνία «και αλλού», όπως την Ουκρανία.

Θεωρούμε αξιοσημείωτο καθώς επίσης και παράδοξο το γεγονός ότι, στο βήμα της Βουλής, ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασίλειου εξέφρασε αλληλεγγύη με «συμμάχους», «φίλους» και «εταίρους», κατονομάζοντας αρκετούς από αυτούς, αλλά απέφυγε επιμελώς οποιαδήποτε ρητή αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία, καθιστώντας δυνατή τη χρήση των Βρετανικών Βάσεων, των βρετανικών τοποθεσιών στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και των υποδομών της Δημοκρατίας, διευκολύνει τη μία βρετανική στρατιωτική επιχείρηση μετά την άλλη. Θεωρούμε επίσης ανάγωγο το γεγονός ότι ο Sunak δεν ανταποκρίθηκε στις προφανείς ανησυχίες της Λευκωσίας για την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο ακόμη θεωρεί τον εαυτό του ως «Εγγυήτρια Δύναμη».

Συμπεράσματα

Η κατάσταση είναι τραγική.

Από τη μια, «κάναμε τον κύκλο» από «μεταπολεμικό σε προπολεμικό κόσμο». Ακόμη όμως χειροτέρα, η αυταρχική Τουρκία απειλεί τους γείτονές της καθώς κατέχει τα βόρεια τμήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της διπλανής Συρίας στη χειμαζόμενη Μέση Ανατολή.

Από την άλλη, οι Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι υποχρηματοδοτούμενες, υποστελεχωμένες, υποεξοπλισμένες και υπερεκτεταμένες. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, ως «Εγγυήτρια Δύναμη», έχει τη στρατιωτική ικανότητα να προστατεύσει την Κυπριακή Δημοκρατία (και τις Βρετανικές Βάσεις), ειδικά σε περίπτωση ενός νέου παγκοσμίου πολέμου, ή μιας νέας στρατιωτικής εισβολής στην Κυπριακή Δημοκρατία, ή μιας άλλης μορφής επίθεσης.

Είτε έχει είτε δεν είχε τέτοια ικανότητα το Ηνωμένο Βασίλειο, δημιουργείται σχετικό ερώτημα. Στο Λονδίνο, υπάρχει πολιτική βούληση υπέρ της προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας; Το 1974 τέτοια βούληση απουσίαζε. Αν φτάσει ο κόμπος στο χτένι ακόμη μια φορά…

Υστερόγραφο: Παρακάτω είναι πηγές που αναφέραμε στο άρθρο μας:

- Η μετεγγραφή της ομιλίας του Shapps της 15.1.2024 βρίσκεται στο www.gov.uk/government/speeches/defending-britain-from-a-more-dangerous-world

- Βίντεο της ομιλίας του Ερντογάν της 18.3.2024 και περίληψή της βρίσκονται στο www.tccb.gov.tr/haberler/410/151730/-guclu-bir-orduya-sahip-olmak-bizim-icin-tercihten-ote-mecburiyettir-

- Οι δύο εικόνες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας της 27.2.2019 και 15.5.2023 βρίσκονται στο https://twitter.com/tcsavunma/status/1100827859503980549 και https://twitter.com/tcsavunma/status/1658069233043996678?cxt=HHwWjIC8idjL0oIuAAAA αντίστοιχα.

- Η γραπτή κατάθεσή μας της 5.3.2023 και σύνοψη της ανοιχτής επιστολής μας της 6.3.2024 σε προηγούμενο άρθρο μας βρίσκονται στο https://committees.parliament.uk/writtenevidence/121730/pdf/ και https://simerini.sigmalive.com/article/2024/3/27/oi-pollaplasiazomenes-apeiles-pou-thetoun-se-kinduno-te-neso-kupro/ αντίστοιχα.

- Οι δύο Εκθέσεις της Βουλής των Κοινοτήτων βρίσκονται στο https://committees.parliament.uk/publications/43178/documents/214880/default/ και https://committees.parliament.uk/publications/43732/documents/216970/default/ αντίστοιχα.

- Τα επίσημα πρακτικά της βρετανικής βουλευτικής συζήτησης της 21.3.2024 βρίσκονται στο https://hansard.parliament.uk/Commons/2024-03-21/debates/D2A5CA26-6798-412F-9BAD-0F34D4A05FF3/ArmedForcesReadinessAndDefenceEquipment

- Η δήλωση του Χαμενεΐ της 10.04.2024 βρίσκεται στο www.leader.ir/en/content/27161/The-Leader-of-the-Islamic-Revolution-s-Eid-al-Fitr-Sermon

- Οι αναλύσεις των εφημερίδων Guardian και Sun βρίσκονται στο www.theguardian.com/world/2024/apr/14/iran-warns-strike-again-greater-force-us-israel-retaliate και www.thesun.co.uk/news/27316535/raf-mission-shoot-down-iranian-drones-israel/ αντίστοιχα.

- Οι δηλώσεις του Sunak της 13.04.2024 και 15.04.2024 βρίσκονται στο www.gov.uk/government/news/pm-statement-on-iranian-regimes-reckless-attack-against-israel και https://hansard.parliament.uk/commons/2024-04-15/debates/64cdc6ed-5d6c-4547-b493-74d90c874f73/CommonsChamber αντίστοιχα.