Υγεία

Τι είναι το Σύνδρομο Πίκα και πώς αντιμετωπίζεται

Το Σύνδρομο Πίκα, είναι μια διατροφική & ψυχική διαταραχή , η οποία σχετίζεται άμεσα με τη διατροφή μας . Είναι μια καταναγκαστική διαταραχή , το άτομο καταναλώνει μη βρώσιμες ουσίες π.χ. γόμα , κιμωλίες , χαρτιά , κτλ . Αυτή η διαταραχή μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής ενός ατόμου . Παιδιά μικρών ηλικιών καταναλώνουν χώμα , χρώματα , μασούν μολύβια , πηλό , έντομα .

Οι ενήλικες καταναλώνουν συνήθως χαρτί , γόμα , σαπούνια , σκόνη πλυντηρίου , αλεύρι . Οι αιτίες : σιδηροπενική αναιμία / σοβαρής μορφής υποσιτισμός , επίσης ανεπάρκεια σε βιταμίνες θειαμίνη , νιασινη , C, D .

Η Διαταραχή εμφανίζεται σε παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές (40% ) η και ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές δηλ άγχος στο πιο ψηλό επίπεδο . Η αλλότριο φαγιά , μπορεί να προκληθεί από παιδικά τραύματα και την σύνδεση του ατόμου με το τραύμα .

Η ψυχολογική κακοποίηση , παραμέληση και μειωμένη επικοινωνία μεταξύ παιδιού και γονέα . Υπάρχει μειωμένη ποσότητα Ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και τα άτομα χρειάζονται να διορθώσουν τις διατροφικές τους ελλείψεις όσο και τις συναισθηματικές αστάθειες .

Τα παιδιά με πίκα , χρειάζονται εκπαίδευση για το ποια τρόφιμα είναι κατάλληλα , βρώσιμα και ποια όχι . Αυτό σημαίνει ότι το άτομο πρέπει να μπει σε μια περίοδο ψυχοθεραπευτικής διατροφικής συμπεριφοράς που έχει να κάνει με το απορρίπτω ( υλικό) και αντιλαμβάνομαι και ανταμείβω τον εαυτό μου σωστά .

Η πρόληψη και η παρακολούθηση των παιδιών είναι  ,σημαντικό κομμάτι , επίσης οι ακραίες διατροφικές αλλαγές και στερήσεις επηρεάζουν τα επίπεδα ντοπαμίνης . Η μέτρηση Ντοπαμίνη γίνεται και με εξέταση αίματος .

Να αναφέρουμε φυσικούς τρόπους  που  μπορούμε να αυξήσουμε  την Ντοπαμίνη μας:

1 Άσκηση ήπιας μορφής
2. Μουσική που μας ευχαριστεί
3. τροφές με πρωτεΐνη
4. φρούτα & λαχανικά : μπανάνες , αβοκάντο , σπανάκι , μελιτζάνα .
5. Καλή ρουτίνα ύπνου

Η Ντοπαμίνη στο οργανισμό μας έχει να κάνει με : τον έλεγχο κινήσεων / ύπνο / μνήμη / μάθηση και την συγκέντρωση .

Να αναφέρουμε ότι η Πίκα , έχει καταγράφει και επίσημα ως διαταραχή DSM , είναι μια επικίνδυνη κατάσταση , διότι φράζουν τα έντερα , προκαλούνται εντερικές λοιμώξεις και τραυματισμοί στο στόμα και στα δόντια .

Καλό θα ήταν να υπάρχει μια συνεργασία και συνεχής επικοινωνία , μεταξύ γονέων , σχολείων και ειδικών στα θέματα πρόληψης