Αναλύσεις

Έχει ακόμα δρόμο το σίριαλ με τις πολλαπλές συντάξεις

Μεγάλο στοίχημα η συνταγματικότητα των δυο νομοσχεδίων που ετοίμασε η Κυβέρνηση

Σε σίριαλ με αρκετά ακόμα επεισόδια εξελίσσεται το ζήτημα με την κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων των αξιωματούχων. Και αυτό γιατί αναμένονται με ενδιαφέρον οι επαφές που θα έχει το Υπουργείο Οικονομικών με τα κόμματα και οι θέσεις που αυτά θα καταθέσουν επί των δύο νομοσχεδίων που προβλέπουν: (α) Παραχώρηση σύνταξης στο 65ο έτος της ηλικίας των εν ενεργεία αξιωματούχων, αντί στο 60ό έτος που ισχύει σήμερα. (β) Κατάργηση της σύνταξης για κρατικό αξίωμα, με αντιστάθμισμα την αύξηση του φιλοδωρήματος που λαμβάνουν οι αξιωματούχοι του κράτους. Μεγάλο κεφάλαιο είναι και αυτό της συνταγματικότητας των νομοσχεδίων, αφού ορισμένοι έκαναν ήδη λόγο για αντισυνταγματικότητα κάποιων σημείων, ωστόσο πληροφορίες φέρουν τη Νομική Υπηρεσία να έδωσε κατ’ αρχήν το ΟΚ στα δυο προσχέδια των νομοσχεδίων. Όπως αναφέρεται, μετά τις διαβουλεύσεις, το κείμενο που θα διαμορφωθεί θα δοθεί στη Νομική Υπηρεσία για το τελικό ΟΚ και ακολούθως θα περάσει από το Υπουργικό προτού κατατεθεί στη Βουλή.

Τι ισχύει σήμερα και τι προβλέπει το προσχέδιο

Πρόεδρος Δημοκρατίας: Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λαμβάνει σύνταξη €85.000 τον χρόνο και €400.000 ως εφάπαξ ποσό. Με το νέο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την πρώτη θητεία θα λάβει εφάπαξ ποσό €426.000 (δηλαδή €26.000 περισσότερα), χωρίς όμως να λαμβάνει σύνταξη. Εάν υπηρετήσει και δεύτερη θητεία, το συνολικό του εφάπαξ θα αγγίξει τις €852.000. Ουσιαστικά, θα του προπληρωθούν οι συντάξεις πέντε χρόνων.

Πρόεδρος Βουλής: Σήμερα όταν ολοκληρώσει τη θητεία του ο Πρόεδρος της Βουλής λαμβάνει σύνταξη €67.000 τον χρόνο και εφάπαξ €315.000 ανεξαρτήτως αριθμού θητειών. Με το προσχέδιο της Κυβέρνησης το φιλοδώρημα σε περίπτωση δεύτερης θητείας αυξάνεται στις €680.000 (δηλαδή πρόσθετο ποσό περίπου 365.000 ευρώ). Και σε αυτήν την περίπτωση το επιπρόσθετο ποσό ισοδυναμεί με προπληρωμή συντάξεων πέντε χρόνων.

Υπουργοί και υφυπουργοί: Όσοι υπουργοί και υφυπουργοί υπηρετούν στη θέση για δύο θητείες, σήμερα λαμβάνουν σύνταξη €4.200 τον μήνα και εφάπαξ €235.000. Με το νέο νομοσχέδιο, το εφάπαξ για δύο θητείες θα ανέλθει στις €552.000 χωρίς σύνταξη. Με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά προπληρώνεται η σύνταξη έξι χρόνων. Στην περίπτωση μίας θητείας προπληρώνονται οι συντάξεις εννέα χρόνων.

Βουλευτές: Οι βουλευτές με δύο θητείες, λαμβάνουν σήμερα μηνιαία σύνταξη €4.100 και εφάπαξ €230.000. Με το προσχέδιο του νομοσχεδίου, το εφάπαξ μειώνεται στις €228.000 χωρίς σύνταξη, δηλαδή σε αυτήν την περίπτωση δεν θα δοθεί αυξημένο εφάπαξ, που θα ισοδυναμεί με προπληρωμή σύνταξης, όπως προβλέπεται για άλλες κατηγορίες αξιωματούχων. Να σημειωθεί πως για βουλευτές με 3 και 4 θητείες το εφάπαξ θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο.

Άρχισε τις επαφές με τα κόμματα το ΥΠΟΙΚ

Μετά την τροπή που πήραν τα πράγματα όσον αφορά την προσπάθεια του ΥΠΟΙΚ να υπάρξουν διαβουλεύσεις με τη Βουλή, το αρμόδιο Υπουργείο στρέφει τώρα τις προσπάθειές του στις διαβουλεύσεις με το κάθε κόμμα ξεχωριστά. Ήδη έγινε μια πρώτη επαφή με το ΔΗΚΟ και αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να πραγματοποιηθούν ανάλογες συναντήσεις και με τα υπόλοιπα κόμματα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανεπίσημα η Νομική Υπηρεσία έδωσε το ΟΚ στο Υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά τη συνταγματικότητα των δυο νομοσχεδίων, κάτι που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει των διαβουλεύσεων με τα κόμματα. Ωστόσο, αυτή δεν θα είναι και η τελική απάντηση από πλευράς της Νομικής Υπηρεσίας, καθώς ενδέχεται κατά τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα να προκύψουν αλλαγές και να χρειαστεί εκ νέου η συμβουλή της. Άλλωστε, και το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών δεν επιθυμεί να ετοιμαστεί κάτι που στο τέλος θα «πέσει» στο δικαστήριο.

Παράλληλα, από το Υπουργείο δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι κάποιοι έσπευσαν προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία να κρίνουν ως αντισυνταγματικό μέρος των νομοσχεδίων, επισημαίνοντας ότι η Νομική Υπηρεσία θα είναι εκείνη που θα κρίνει στο τέλος κάτι τέτοιο. Όσον αφορά τέλος τη διαδικασία, μετά τη διαβούλευση που θα υπάρξει με τα κόμματα θα διαμορφωθεί το τελικό κείμενο και θα δοθεί στη Νομική Υπηρεσία για έγκριση. Ακολούθως θα κατατεθεί στο Υπουργικό και στη συνέχεια θα πάει στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο προσχέδιο νομοσχεδίου προβλέπει παραχώρηση σύνταξης στο 65ο έτος της ηλικίας των εν ενεργεία αξιωματούχων, αντί στο 60ό έτος που ισχύει σήμερα. Το δεύτερο νομοσχέδιο, που αφορά τις πολλαπλές συντάξεις, προβλέπει ότι η σύνταξη για κρατικό αξίωμα καταργείται, με αντιστάθμισμα την αύξηση του φιλοδωρήματος που λαμβάνουν οι αξιωματούχοι του κράτους.

Τι λένε τα δυο μεγάλα κόμματα

Ποια είναι όμως η θέση των δυο μεγάλων κομμάτων σε σχέση με αυτό το προσχέδιο; Αυτό που επισημαίνεται και από τις δυο πλευρές είναι ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και να γίνει με τον σωστό τρόπο, ώστε να μην προκύψει οποιοδήποτε συνταγματικό κώλυμα και η όλη προσπάθεια να πέσει στο κενό.

Ειδικότερα από πλευράς ΔΗΣΥ επισημαίνεται ότι είναι από τις προτάσεις που προέρχονται από το κόμμα που ξεκίνησε η προσπάθεια της παρούσας κυβέρνησης για να δώσει λύση στο θέμα. Όπως προστίθεται, το κόμμα είναι υπέρ στο να βρεθεί μια λύση, αλλά θα πρέπει να γίνει σωστά ώστε να μην προκύψει στο τέλος αντισυνταγματικότητα και να πέσει η προσπάθεια στο κενό. Γι’ αυτό και τονίζεται ότι «θα ήταν άτοπο να συζητούμε μεταξύ μας τα κόμματα εάν δεν δοθεί η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας». Και οι προηγούμενες προσπάθειες που είχαν γίνει έπεσαν στο κενό ακριβώς εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν συμβάδιζαν με το σύνταγμα. Ο ΔΗΣΥ τονίζει τρία σημεία που θα πρέπει να υφίστανται σε σχέση με τις προσπάθειες λύσης του συγκεκριμένου ζητήματος. (α) Μια σύνταξη για τον καθένα. (β) Τερματισμός της πρακτικής να δουλεύει κάποιος και να λαμβάνει και σύνταξη. (γ) Το όριο συνταξιοδότησης να αυξηθεί από το 60ό στο 65ο έτος.

Από πλευράς ΑΚΕΛ επισημαίνεται ότι το σημαντικό σε αυτήν την υπόθεση είναι τελικά να βρεθεί μια ρύθμιση που θα επιλύει ουσιαστικά το ζήτημα. Οι στρεβλώσεις που υφίστανται σε σχέση με τις πολλαπλές συντάξεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, τονίζεται. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, «από τη στιγμή που δεν έχουμε ενώπιόν μας το τελικό νομοσχέδιο, δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε επίσημα. Θέση του κόμματος είναι πως πρέπει να βρεθεί ο τρόπος ώστε να καταργηθούν οι πολλαπλές συντάξεις, οι οποίες αποτελούν και πρόκληση για τον κόσμο. Ως κόμμα θα συνδράμουμε εποικοδομητικά και με δημιουργικό τρόπο στις προσπάθειες αυτές, ώστε να βρεθεί η κατάλληλη λύση», αναφέρεται.

Ο προβληματισμός της Ελεγκτικής

Μεγάλο ρίσκο όσον αφορά το ενδεχόμενο αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου που προβλέπει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης διαβλέπει η Ελεγκτική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στη «Σημερινή» ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, με τον τρόπο που προωθείται η συγκεκριμένη ρύθμιση φαίνεται να προκύπτουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Εάν η Κυβέρνηση ήθελε να ρυθμίσει αποτελεσματικά το συγκεκριμένο ζήτημα, θα μπορούσε να το πράξει με τρόπο ανάλογο με αυτόν που έγινε για τους δημοσίους υπαλλήλους το 2012, οπόταν θα υπάρχει και προηγούμενο και δεν θα προκύπτει ζήτημα συνταγματικότητας.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, δηλαδή την κατάργηση της σύνταξης και παραχώρησης ενός εφάπαξ ποσού, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι η Υπηρεσία δεν έχει ένσταση γι’ αυτό και μπορεί να προχωρήσει η Βουλή με ό,τι αποφασίσει. Εκείνο πάντως που σημείωσε ο κ. Πετρίδης είναι ότι η Κυβέρνηση δεν διαβουλεύτηκε με την Ελεγκτική Υπηρεσία για τα συγκεκριμένα νομοσχέδια, ούτε και τα έστειλε επίσημα στην Υπηρεσία, με αποτέλεσμα να φτάσουν κοντά τους διά της πλαγίας οδού. Η θέση πάντως της Ελεγκτικής για τα πιο πάνω περιλαμβάνεται σε ανακοίνωση της Υπηρεσίας, ημερομηνίας 24 Νοεμβρίου, καθώς και οι εισηγήσεις όσον αφορά τις στρεβλώσεις που πρέπει να αρθούν.