Κυπριακό

Γιατί ο Ερντογάν βάζει τώρα στο «στόχαστρο» την Κύπρο και λέει πως την θέλει... ολόκληρη (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρωτάκουστη και πολύ βαριά ομολογία

Ακριβώς στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ακούσαμε για πρώτη φορά την ομολογία της τουρκικής ηγεσίας ότι η Τουρκία θέλει ολόκληρη την Κύπρο, «εντελώς δική της». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γίνεται ο πρώτος Τούρκος ηγέτης που καταρρίπτει επομένως την τουρκική δικαιολογία εδώ και μισό αιώνα ότι η εισβολή έγινε για να προστατεύσουν τους Τουρκοκύπριους.

Ο στόχος ήταν όλο το νησί ή τουλάχιστον ο Ερντογάν αυτό θα έκανε... Γι’ αυτό επικρίνει τον Ετζεβίτ, δηλαδή τους κεμαλιστές τότε ότι δεν έπρεπε να σταματήσουν την προέλαση το ’74.

Γιατί τώρα η ομολογία Ερντογάν

Πρόκειται για μια πρωτάκουστη και πολύ βαριά ομολογία που αποκαλύπτει και την πολιτικο-στρατιωτική σκέψη του Ερντογάν, η οποία ξύνει τις πληγές της Κύπρου και των αγωνιστών της. Μας παραξενεύει μάλιστα λόγω της χρονικής συγκυρίας που επέλεξε ο Ταγίπ Ερντογάν να το πει.

Κι όλα αυτά σε μία περίοδο που κάνει ειρηνική στροφή με όλους και δη με την Ελλάδα. Φαίνεται όμως ότι οι δημοτικές εκλογές και ο φόβος μη χάσει την Κωνσταντινούπολη πιέζουν πολύ τον Ερντογάν και έτσι σηκώνει τους εθνικιστικούς τόνους, κατηγορώντας τους κεμαλιστές γιατί ο Ιμάμογλου προέρχεται από το κεμαλικό κόμμα.

Παλαιότερα είχε πει ότι η Λωζάνη μίκρυνε την Τουρκία και κατηγορούσε πάλι το κόμμα της αντιπολίτευσης. Η δήλωση του Τούρκου προέδρου υπενθυμίζει ότι το Κυπριακό είναι ένα διαφορετικό ζήτημα για την Τουρκία ξέχωρο από την ελληνο-τουρκική προσέγγιση κι εκεί δεν χωρεί καμία υποχώρηση. Ο Ερντογάν λοιπόν το σκληραίνει, θεωρώντας ότι η ελληνική αντίδραση θα είναι ίσως χλιαρή για να μην χαλάσει το κλίμα.

Πάντως, ούτε στην Τουρκία ο Τύπος, ούτε η πολιτική ηγεσία σηκώνει το θέμα για να δείξει ίσως ότι οι αποδέκτες είναι το εσωτερικό ακροατήριο, του οποίου το εθνικιστικό συναίσθημα θέλει να ξεσηκώσει με όσα λέει τελευταία ο Ερντογάν στις ομιλίες.