Αναλύσεις

Σκάνδαλο Αββακούμ: Το μωσαϊκό των εμπλεκομένων και η χιονοστιβάδα διαρροών

Από το Συνοδικό Δικαστήριο στην Ανακριτική Επιτροπή - Τόνοι τεκμηρίων, σωρεία διαρροών αλλά… μηδέν συλλήψεις - Οι διάλογοι-φωτιά και τα νέα πρόσωπα στο κάδρο

Η αρχική σύγκληση του Συνοδικού Δικαστηρίου κατέληξε ουσιαστικά σε αδιέξοδο, αφού η χιονοστιβάδα αποκαλύψεων μοιάζει να μην έχει τέλος. Μόλις την τελευταία εβδομάδα, αρκετά ήταν τα βίντεο που διέρρευσαν και φέρονται να προέρχονται από τα κλειστά κυκλώματα της εν λόγω Μονής, στα οποία απεικονίζονται από… ψεύτικα θαύματα μέχρι σωματικές και λεκτικές επιθέσεις. Παράλληλα, διάλογοι που είδαν το φως της δημοσιότητας «δείχνουν» σημάδια υπεξαίρεσης χρημάτων, ενώ βάζουν στο κάδρο και άλλους υπόπτους, πέραν των όσων καταλογίζονται σε Νεκτάριο και Πορφύριο. Την ίδια στιγμή, η Αστυνομία προσπαθεί να τροχοδρομήσει τις εξελίξεις «τρέχοντας» παράλληλα τρεις υποθέσεις (την καταγγελία για θέματα οικονομικής φύσεως από πλευράς Μητρόπολης, την καταγγελία των δύο μοναχών για βίαιη προσαγωγή από κουκουλοφόρους και την παραδοχή τους υπό το καθεστώς απειλών αλλά και την αυτεπάγγελτη έρευνα για λεκτική και σωματική επίθεση μετά από σχετικό βίντεο), χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα τα απαραίτητα δεδομένα για να προβεί σε συλλήψεις.

Από το Συνοδικό Δικαστήριο στην… Ανακριτική Επιτροπή

Σε ό,τι αφορά την έρευνα εντός της Εκκλησίας, ο όγκος των δεδομένων που περιβάλλει την υπόθεση και οι νέες αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών έχουν φέρει «πονοκέφαλο» στο εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο. Αυτό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αρχιεπισκοπής, κ. Χριστάκη Ευσταθίου, οδήγησε στον διορισμό ανακριτικής επιτροπής, που σκοπό θα έχει να διεξαγάγει έρευνα, να αξιολογήσει καταθέσεις και νέα στοιχεία. Η ανακριτική λοιπόν επιτροπή, βάσει καταστατικού, θα πρέπει ν’ αποτελείται από τρεις Επισκόπους και δύο κατώτερους κληρικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις Επίσκοποι που ανέλαβαν το έργο είναι ο Λήδρας Επιφάνιος, ο Χύτρων Λεόντιος και ο Μεσαορίας Γρηγόριος. Η εν λόγω ανακριτική ομάδα μετά τη μελέτη των στοιχείων θα παραδώσει τα ευρήματα -υπό τύπον πορίσματος- στο Συνοδικό Δικαστήριο για να ληφθεί η τελική απόφαση. Υπενθυμίζουμε πως οι ποινές που μπορεί να επιβάλει το Συνοδικό Δικαστήριο είναι η αργία άνω των έξι μηνών, ή η καθαίρεση. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για κλείσιμο της υπόθεσης πριν από τις γιορτές του Πάσχα, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αρχιεπισκοπής να δηλώνει στη «Σ» πως «θα είμαστε τυχεροί εάν βγει απόφαση μετά, αλλά κοντά στο Πάσχα». Καταληκτικά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δικαιοδοσία του Συνοδικού Δικαστηρίου, αφού η εξουσία του -όπως μας αναφέρθηκε- είναι πρωτοβάθμια. Κάτι που με απλά λόγια σημαίνει ότι μπορεί να αποφανθεί κατά πρεσβύτερων και διακόνων. Σε περίπτωση που προκύψει οποιαδήποτε εμπλοκή ανώτερου/επισκόπου, τότε αρμόδια γίνεται αυτόματα η Ιερά Σύνοδος.

Το μωσαϊκό των… εμπλεκομένων

Σύμφωνα με διαλόγους που αποκαλύπτει η ιστοσελίδα REPORTER, οι δύο Αρχιμανδρίτες που φέρονται να εμπλέκονται είναι οι Νεκτάριος και Πορφύριος (όπου Ν, Νεκτάριος και όπου Π, Πορφύριος). Η σειρά διαλόγων που βλέπει το φως της δημοσιότητας όμως βάζει στο κάδρο των εμπλεκομένων και άλλα πρόσωπα. Για παράδειγμα, φέρονται να συνομιλούν με μία Ε (Ελένη) για το πού και πώς θα κρύψουν τα χρηματοκιβώτια, ούτως ώστε να μην τα εντοπίσει ο Μητροπολίτης Ταμασσού και της ζητούν να ετοιμάσει ένα εικονικό συμφωνητικό ιδιωτικού δανείου ύψους €300.000 με μία δεύτερη Ε (Έλενα). Εικάζεται ότι η συγκεκριμένη (Έλενα) είναι η γυναίκα που φέρεται να δέχτηκε σωματική και λεκτική επίθεση από έναν εκ των δύο Αρχιμανδριτών σε βίντεο που αποκάλυψε την Πέμπτη (14/3) το ΣΙΓΜΑ και η οποία σε δεύτερο βίντεο -που επίσης αποκάλυψε το ΣΙΓΜΑ- φέρεται να συμμετέχει στο κουβάλημα των χρηματοκιβωτίων. Στους διαλόγους ο Ν (Νεκτάριος) φέρεται να εμπλέκει, εκτός από τον Πορφύριο, και τον μοναχό Αββακούμ, αναφέροντας σε ένα σημείο πως το ιδιωτικό συμφωνητικό θα το υπέγραφαν οι τρεις τους. Στο ίδιο σημείο γίνεται αναφορά και στον πατέρα Τιμόθεο, τον οποίο όμως δεν θα τον έβαζαν να υπογράψει, αφού «δεν τους έβγαιναν» οι ημερομηνίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πατήρ Τιμόθεος είναι ο άνθρωπος στον οποίο οι ενδιαφερόμενοι δωρητές σε κάθε έρανο της Μονής παραπέμπονταν, ώστε να επικοινωνούν μαζί του μέσω δημοσιεύσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Σε άλλα κομμάτια των διαλόγων φέρεται να έχει συμμετοχή και άλλο πρόσωπο με το όνομα Τάσος, ο οποίος θα βοηθούσε στην κατασκευή της κρυψώνας των χρηματοκιβωτίων.

Έρευνες, τεκμήρια και υλικό χωρίς συλλήψεις

Την πορεία των αστυνομικών ερευνών θέλησε να δώσει μέσω δηλώσεών του αλλά και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου. Όπως ανέφερε, έχει παραληφθεί μεγάλος όγκος τεκμηρίων, τόσο σε έγγραφα, όσο και από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης της Μονής. Λήφθηκε επίσης μεγάλος αριθμός καταθέσεων και συνεχίζονται, είπε, ενώ ερωτηθείς εάν λήφθηκε κατάθεση από τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ απάντησε ότι δεν γνωρίζει, αλλά «θα κληθούν όλα τα πρόσωπα που ενδεχομένως έχουν κάποια εμπλοκή στο συγκεκριμένο θέμα». Είπε, επίσης, ότι η Αστυνομία έχει κατασχέσει το μεγάλο ποσό, πέραν των 800.000 ευρώ, που εντοπίστηκε στο χρηματοκιβώτιο, ενώ, όπως είχε αναφέρει προηγουμένως στη «Σ», τα λεφτά στους προσωπικούς λογαριασμούς των δύο κατηγορουμένων έχουν δεσμευτεί,, «παγώσει» με την συμβολή της ΜΟΚΑΣ.

Κληθείς να σχολιάσει ενδεχόμενη ολιγωρία από πλευράς Αστυνομίας στη διερεύνηση της υπόθεσης, ο Χ. Ανδρέου ανέφερε ότι ανέμεναν το τέλος της συνεδρίας και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου την περασμένη Παρασκευή για να ξεκινήσουν έρευνες, καθώς αυτό δεν μπορούσε να γίνει χωρίς καταγγελία και η Σύνοδος θα αποφάσιζε αν θα προβεί σε καταγγελία. Ακόμη όμως κι αν δεν είχαν τελικά ενώπιόν τους καταγγελία, είπε, η Αστυνομία θα εξέταζε την υπόθεση αυτεπάγγελτα, ενώ πρόσθεσε πως η ηγεσία της Αστυνομίας δεν γνώριζε ότι μεταξύ αυτών που θα μεταφέρονταν με τη συνοδεία επί καθήκοντι αστυνομικών με πολιτική περιβολή, ήταν τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό, λέγοντας πως τα μέλη τους δεν είδαν ούτε εντόπισαν κάποιο χρηματοκιβώτιο. «Αλλά κι έτσι να ήταν, να εντόπιζαν κάποιο χρηματοκιβώτιο, θα ήταν ανάμεσα στα αντικείμενα που έπρεπε να μεταφερθούν».

Από τον ντόρο για το βίντεο της επίθεσης, στη διάψευση και την αντεπίθεση

Στον αφρό της επικαιρότητας βρέθηκε βίντεο από κλειστό κύκλωμα της Μονής, σύμφωνα με το οποίο μοναχός φέρεται να επιτίθεται λεκτικά ωρυόμενος σε γυναίκα, ενώ την σπρώχνει και πέφτει κάτω και στη συνέχεια προσπαθεί να την χτυπήσει με ζωνάρι. Η κατακραυγή έφερε την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Αστυνομίας, με την Υποδιεύθυνση Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων να καλεί την εικονιζόμενη γυναίκα για κατάθεση, αλλά και τους δύο Αρχιμανδρίτες. Η γυναίκα (Ελένη Ρούσου) επανέλαβε -όπως και σε γραπτή δήλωσή της την προηγούμενη ημέρα- ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη του μοναχού, ενώ αμφισβήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη γνησιότητα του βίντεο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δέχθηκε αφόρητες πιέσεις για να υπογράψει καταγγελία κατά του συγκεκριμένου μοναχού, κάτι που δεν έκανε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά λίγο αργότερα, μέσω γραπτής ανακοίνωσης, οι δικηγόροι των Αρχιμανδριτών εξαπέλυσαν πυρά προς την Αστυνομία, αμφισβητώντας αφενός τα κίνητρα της διερεύνησης και αφετέρου αποκαλώντας τους «σεκιουριτάδες του Ταμασσού».

Αξίζει να προσθέσουμε πως την Παρασκευή, 15/3, ήρθε και η πρώτη αντίδραση διά χειρός Αρχιεπισκόπου, ο οποίος θέλησε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε λύπη για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας «για τις φημολογούμενες απάτες, ατασθαλίες και κάθε είδους ανηθικότητες» στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η απόφασή του είναι «να διερευνηθούν πλήρως σε όλες τους τις διαστάσεις τα όσα σκανδαλίζουν όλους μας» και κάλεσε την Αστυνομία να ενεργήσει προς εξιχνίαση της όλης υπόθεσης.

Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η Εκκλησία θα εξέλθει ενδυναμωμένη από τη σημερινή κρίση.

Διαβάστε ακόμα:Νομική Ανάλυση για την Υπ. Μονής Οσίου Αββακούμ