Κυπριακό

Μοναδική οδός η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είπε η Πρόεδρος ΔΗΣΥ στην Ολγκίν

Το μήνυμα ότι η μοναδική εφικτή οδός είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που αυτές σταμάτησαν στο Κρανς Μοντανά μετέφερε η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου στην Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντησή της με την αξιωματούχο του ΟΗΕ, στα γραφεία του ΔΗΣΥ, η κ. Δημητρίου είπε ότι «ανταλλάξαμε απόψεις για την παρούσα φάση του Κυπριακού και βεβαίως για την αποστολή της».

Πρόσθεσε ότι «είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε τη διαχρονική μας θέση για συνέχιση των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης η οποία βεβαίως θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα διασφαλίζει το μέλλον και την ευημερία όλων των Κυπρίων».

Όπως είπε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ πάντοτε αναφερόμαστε σε λύση του Κυπριακού «υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στη βάση των σχετικών αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΣΑ και φυσικά μιλάμε για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

Συνέχισε λέγοντας ότι κατά τη συνάντηση με την κ. Ολκγίν «τονίσαμε ότι η συνέχιση του υφιστάμενου στάτους κβο είναι επικίνδυνη και δεν μπορεί να αποτελεί την λύση του Κυπριακού όπως φυσικά ούτε και οι απαράδεκτες θέσεις περί λύσης δύο κρατών».

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως «εξηγήσαμε στην κ. Ολγκίν ότι η μοναδική εφικτή οδός είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που αυτές σταμάτησαν στο Κρανς Μοντανά στη βάση των παραμέτρων του σχεδίου Γκουτέρες και όλων των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές όλα αυτά τα χρόνια».

Πρόσθεσε ότι «παράλληλα, αναπτύξαμε στην κ. Ολγκίν, τις θέσεις μας για το πώς μπορούμε εμείς ως ε/κ πλευρά αλλά και η διεθνής κοινότητα να συμβάλουμε στη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση μιας ουσιαστικής προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού».

Η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι «είχαμε και την δυνατότητα να ενημερώσουμε την αξιωματούχο του ΟΗΕ για τις δράσεις και πρωτοβουλίες μας ως ΔΗΣΥ προς τους φορείς της κοινωνίας, προς άλλες πολιτικές δυνάμεις εντός της ε/κ και της τ/κ κοινότητας, για όλα αυτά που πρέπει να συνεχιστούν παράλληλα με την όποια προσπάθεια».

Ερωτηθείσα για τη στάση που τήρησε η κ. Ολγκίν κατά τη συνάντηση, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είπε ότι «ζήτησε να μάθει για το πώς βλέπουμε τα πράγματα, ακόμα δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ή υπήρξε η οποιαδήποτε εισήγηση από πλευράς της για κάτι συγκεκριμένο για το πώς θα μπορέσουμε να απεγκλωβίσουμε τη διαδικασία ή να συνεχίσουμε με κάτι συγκεκριμένο».

Πρόσθεσε ότι μας έχει μεταφέρει τον απόηχο των επαφών της από Αγκυρα και τις εντυπώσεις της από κάποιες συναντήσεις της.

«Περισσότερο ήθελε να δει τις δικές μας θέσεις, τι πιστεύουμε και πώς βλέπουμε τα πράγματα, τι εισπράττουμε από τους πολίτες καθημερινά, τι διακυβεύεται για εμάς», είπε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ανέφερε ότι «εξηγήσαμε πως δεν μπορεί το Κυπριακό να διαβάζεται διαφορετικά από ότι συμβαίνει ευρύτερα στην περιοχή μας».

«Δεν υπάρχουν παγωμένες διενέξεις» είπε η κ. Δημητρίου για να προσθέσει ότι συμπληρώνονται πενήντα χρόνια συνεχιζόμενης κατοχής «και δεν έχουμε άλλο χρόνο να περιμένουμε χωρίς να σημαίνει όμως ότι μπορούμε να παρεκκλίνουμε είτε από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ είτε από τις θέσεις μας είτε από αυτά που αφορούν την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία, την ε/κ πλευρά».

KYΠΕ