Κυπριακό

Αλαλούμ με τα 100 κοντέινερ πυρομαχικών της Ε.Φ πού βρέθηκαν στην... Τουρκία - Τα σενάρια για την τύχη «ορφανών» βλημάτων (ΒΙΝΤΕΟ)

Ακόμη ψάχνουν την Ιθάκη τους τα πυρομαχικά της Εθνικής Φρουράς, που παραμένουν μεσοπέλαγα για έβδομη ημέρα, εξαιτίας των αντιφάσεων στις άδειες εξαγωγής και εισαγωγής τους.

Αφότου αναχώρησαν από το Λιμάνι της Λεμεσού με το εμπορικό πλοίο Nordic με Ολλανδική σημαία, τα εκατό κοντέινερ που περιέχουν 70 χιλιάδες βλήματα πυροβολικού των 105 χιλιοστών, παρέμειναν για έξι ημέρες ανοιχτά της Τουρκίας, κοντά στο νησί της Τενέδου.

Χθες το βράδυ και αφότου το ΣΙΓΜΑ ερεύνησε, επικοινώνησε με τους εμπλεκομένους και ανάδειξε το θέμα, το πλοίο ανέβασε άγκυρα.

Σύμφωνα με δορυφορικούς χάρτες, κατευθύνθηκε βόρεια, πέρασε τα στενά των Δαρδανελλίων και το μεσημέρι ακινητοποιήθηκε ξανά, λίγο πριν από τα στενά του Βοσπόρου, χωρίς να τα περάσει.

Δύο είναι στα σενάρια, βάσει των πληροφοριών του ΣΙΓΜΑ. Είτε το πλοίο κατάφερε να βγάλει τα σωστά χαρτιά και θα φθάσει στη Βουλγαρία, που είναι ο ενδιάμεσος σταθμός. Είτε του έδωσαν σήμα να μετακινηθεί και να περιμένει σε άλλο σημείο μέχρι να βγουν οι σωστές άδειες για να του επιτραπεί η άφιξη σε βουλγαρικό λιμάνι.

Τα 70 χιλιάδες βλήματα θα έπρεπε, βάσει συμβολαίου, να είχαν ήδη να είχαν φθάσει στη Βουλγαρία, και ακολούθως να καταλήξουν στη Σλοβακία, που είναι ο συμφωνημένος τελικός αγοραστής.

Η ευθύνη βαραίνει την εταιρεία, με την Δημοκρατία να έχει, όμως, ευθύνη ελέγχου για τον προορισμό του υπό πώληση στρατιωτικού υλικού.

Διερευνά το ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ, δηλώνει το Προεδρικό.

«Διερευνάται το δημοσίευμα. Σε θέματα που αφορούν ευαίσθητα φορτία λαμβάνονται πρωτόκολλα, σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες για τέτοιες μεταφορές», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ουδέν σχόλιο από το Υπουργείο Άμυνας. Τηρεί σιγήν ισχύος.

Δείτε το ρεπορτάζ: