Κυπριακό

Απίστευτο και όμως... Κυπριακό: 100 κοντέινερ πυρομαχικά της Εθνικής Φρουράς... αγκυροβολημένα στην ΤΟΥΡΚΙΑ! - Σιγή ιχθύος από το ΥΠΑΜ (ΒΙΝΤΕΟ - ΧΑΡΤΕΣ)

Τόνοι πυρομαχικών της Εθνικής Φρουράς βρίσκονται, από το περασμένο Σάββατο, ανοιχτά της Τουρκίας. Πρόκειται για εκατό κοντέινερ βλημάτων πυροβολικού των 105 χιλιοστών, τα οποία πωλήθηκαν σε κυπριακή εταιρεία από το Υπουργείο Άμυνας.

Τα 70 χιλιάδες βλήματα θα έπρεπε ήδη να είχαν φθάσει στην Βουλγαρία, που είναι ο ενδιάμεσος σταθμός που έχει συμφωνηθεί με τη Δημοκρατία, και ακολούθως θα έπρεπε να καταλήξουν στη Σλοβακία, που είναι ο συμφωνημένος τελικός αγοραστής. Αντ' αυτού, όμως, το εμπορικό πλοίο με τα πυρομαχικά της Κυπριακής Δημοκρατίας αγκυροβόλησε στο Αιγαίο ανοιχτά της Τενέδου, η οποία βρίσκεται υπό την κυριαρχία της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα πυρομαχικά αυτά κρίθηκαν ως μη αναγκαία και πωλήθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας κατόπιν διαγωνισμού σε κυπριακή εταιρεία. Βάσει της συμφωνίας, τα πυρομαχικά θα μεταφέρονταν στη Βουλγαρία, που είναι ο ενδιάμεσος σταθμός, και θα κατέληγαν στη Σλοβακία που είναι ο τελικός αγοραστής.

Ωστόσο, το περασμένο Σάββατο το εμπορικό πλοίο NORDIC με Ολλανδική σημαία, στο οποίο φορτώθηκαν τα 100 κοντένειρ, αντί να πάει στην Βουλγαρία, αγκυροβόλησε στην Τουρκία και συγκεκριμένα ανοιχτά του μικρού νησιού της Τενέδου, στο στόμα της κατοχικής Τουρκίας.

Στον διαδικτυακό χάρτη ναυτιλίας Marine Traffic μπορεί κάποιος να δει την πορεία του πλοίου.

Φωτογραφία από το Maritime traffic δείχνει τα στοιχεία του πλοίου και όλες τις λεπτομέρειες του δρομολογίου.

Το βασικό ερώτημα είναι γιατί τα πυρομαχικά βρίσκονται από το Σάββατο στην Τουρκία και όχι στον προορισμό τους. Όμως το πιο βασικό ερώτημα είναι αν το πλοίο βρίσκεται εκ προθέσεως αγκυροβολημένο εδώ και τρεις ημέρες στη θάλασσα της Τουρκίας ή έχει κατασχεθεί από την Τουρκία;

Σε τέτοια περίπτωση θα μιλάμε για ομηρία των πυρομαχικών της Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Το γεγονός ότι βρίσκεται εκεί για τόσο χρονικό διάστημα δημιουργεί ανησυχία. Μπορεί και να επέλεξε να κάνει στάση εκεί. Αυτό το οποίο είναι σίγουρο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σίγμα, είναι ότι δεν ακολουθεί το δρομολόγιο του.

Αυτή την απάντηση θα πρέπει βεβαίως να μας την δώσουν οι αρμόδιοι. Η εξέλιξη όμως αυτή δεν είναι άσχετη με το μπάχαλο που περιγράφαμε με διαδοχικά ρεπορτάζ πριν από 15 μέρες του Σίγμα.

Τα υπό αναφορά πυρομαχικά των 105 χιλιοστών ήταν αυτά, για τα οποία προέκυψε πρόβλημα και καθυστερήσεις έξι μηνών στην φόρτωση και εξαγωγή τους, εξαιτίας αντιφάσεων στα χαρτιά, με αποτέλεσμα να μην δέχονται οι μεταφορικές εταιρείες να αναλάβουν τη μεταφορά.

Όλα αυτά δημιουργούν κάποια εύλογα ερωτήματα, πόσο θα μείνουν στην Τουρκία τα πυρομαχικά. Θα πάνε ή δεν θα πάνε στον συμφωνημένο προορισμό τους, τη Σλοβακία;

Αν είναι τα χαρτιά ακόμη το πρόβλημα προφανώς θα πρέπει να βγουν καινούρια. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο της εταιρείας. Έχει ευθύνη ελέγχου για το δρομολόγιο των πυρομαχικών και το Υπουργείο Άμυνας και ιδίως αν καταλήξουν κάπου εκτός του συμφωνημένου προορισμού, στα χέρια της Τουρκίας για παράδειγμα καθώς ποιος αποκλείει το ενδεχόμενο να τα κατασχέσει, αφού είναι πολεμικό υλικό από μη αναγνωρισμένη από την Τουρκία χώρα;

Η ευθύνη βαραίνει την εταιρεία. Αλλά έχει και η Δημοκρατία ευθύνη να ελέγχει ότι τα πυρομαχικά έφθασαν στο συμφωνημένο προορισμό. Θέσαμε τα προαναφερθέντα ενώπιον αρμόδιας πηγής του Υπουργείου Άμυνας, και απάντηση που πήραμε ήταν "ουδέν σχόλιο". Ούτε επιβεβαίωση, ούτε διάψευση των πληροφοριών του Σίγμα, τα οποία βασίζονται σε έγγραφα και ντοκουμέντα.