Έγκλημα

Συγκλονιστική μαρτυρία στη «Σ» επιζήσασας στα Τέμπη - «Τα φώτα έσβησαν... ο κόσμος ούρλιαζε»

Συγκλονίζει η μαρτυρία στη «Σ» της 29χρονης Εύης Τσάπαρη, που επέβαινε στο τρίτο βαγόνι της μοιραίας αμαξοστοιχίας στις 28 Φεβρουαρίου του 2023

Οι μνήμες για κάποιους είναι ακόμα νωπές, πρόκειται γι’ αυτούς που σώθηκαν από θαύμα και παλεύουν να αφήσουν πίσω τους τη «μαύρη» εκείνη νύχτα.

Στη «Σημερινή» μίλησε η 29χρονη Εύη Τσάπαρη, που επέβαινε στη μοιραία αμαξοστοιχία στις 28 Φεβρουαρίου του 2023. Η Εύη, η οποία βρισκόταν στο τρίτο βαγόνι, αφηγήθηκε στη «Σ» πώς βίωσε τις πρώτες ώρες της τραγωδίας.

28.2 ΤΕΜΠΗ ΕΥΗ.jpg

«Ξαφνικά εκεί που πορευόμασταν κανονικά νιώσαμε ένα πολύ έντονο φρενάρισμα και μετά αρχίσαμε να κουνιόμαστε πολύ δυνατά, σαν να μας είχε βάλει κάποιος σε ένα κουτί και να μας τράνταζε με όλη του τη δύναμη, έσπασαν τα παράθυρα, έσβησαν τα φώτα και ο κόσμος ούρλιαζε. Μόλις το τρένο ακινητοποιήθηκε, βεβαιώθηκα ότι ο συνάδελφος και φίλος που ταξιδεύαμε παρέα ήταν καλά. Όταν προσπάθησα να σηκωθώ για να βγούμε απ' το βαγόνι, το οποίο είχε γεμίσει με καπνό, συνειδητοποίησα ότι είχα πέσει στο πάτωμα και το μπράτσο μου είχε σφηνωθεί στο μπροστινό κάθισμα. Αφού με απεγκλώβισε ο συνάδελφός μου, πήδηξε εκείνος πρώτος απ' το παράθυρο και έπειτα, καθώς είχε δει την φωτιά που είχε ξεσπάσει, μου φώναξε να κατέβω κι εγώ για να απομακρυνθούμε. Αφότου σκαρφαλώσαμε πάνω στις ράγες εκ νέου (το δικό μας βαγόνι είχε εκτροχιαστεί εντελώς), αρχίσαμε να περπατάμε όσο πιο μακριά απ' το τρένο γινόταν. Περάσαμε κάτω απ' τα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας, για τα οποία δεν αντιλήφθηκα προσωπικά εκείνη την ώρα ότι ήταν τρένου που είχαμε συγκρουστεί. Μετά από όχι πολλή ώρα κατέφθασαν οι πρώτες βοήθειες και επιβιβαστήκαμε σε πούλμαν, τα οποία μας πήγαν Θεσσαλονίκη.

»Η πιο έντονη ανάμνηση που έχω από εκείνο το βράδυ είναι ο τραυματισμένος κόσμος, τα ουρλιαχτά και μητέρες που είχαν καταφέρει να απεγκλωβιστούν με τα παιδιά τους και προσπαθούσαν να τα ηρεμήσουν γιατί κι αυτά έκλαιγαν και έτρεμαν από φόβο».

Ερωτηθείσα πότε έμαθε τι ακριβώς είχε συμβεί, απάντησε ότι ενημερώθηκαν την ώρα που βρισκόντουσαν στο πούλμαν, κατά την επιστροφή τους στη Θεσσαλονίκη, καθώς κάποιοι που είχαν τα κινητά τους είχαν βάλει ειδήσεις.

Όπως ανέφερε, από τη σύγκρουση τραυματίστηκε στην πλάτη: «Είχα θλαστικό τραύμα κοντά στον πνεύμονα, το οποίο το αντιλήφθηκα αφότου πήδηξα απ' το τρένο, καθώς έπιασα την πλάτη μου γιατί την ένιωθα βρεγμένη και συνειδητοποίησα ότι ήμουν γεμάτη αίματα. Είχα επίσης κάποια εγκαύματα τριβής και χρειάστηκε να νοσηλευτώ τρεις ημέρες στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ με χορήγηση ενδοφλέβιας αντιβίωσης και παροχή οξυγόνου, για ενδεχόμενη εισπνοή καπνού. Τις πρώτες μέρες είχα τρομερούς εφιάλτες και σωματικό πόνο. Για αρκετό διάστημα πάθαινα κρίσεις πανικού και χρειάστηκε να παρακολουθήσω ομαδική ψυχοθεραπεία στο νοσοκομείο. Μέχρι και σήμερα έχω αρκετές φοβίες λόγω του δυστυχήματος».

Επισήμανε ότι ποτέ κανείς από την Κυβέρνηση δεν επικοινώνησε μαζί της. «Αυτό που περιμένω ν’ ακούσω εγώ και όλοι που έχουν εμπλακεί σε αυτό το δυστύχημα είναι η ανάληψη ευθύνης από τα άτομα που δεν βοήθησαν, ώστε να αποφευχθεί αυτή η τραγωδία, σε όσο υψηλά ιστάμενη θέση και αν βρίσκονται, και σίγουρα δεν βοηθάει η ειρωνική στάση που έχουν υιοθετήσει τον τελευταίο καιρό. Δυστυχώς, δεν πιστεύω ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη, και αυτό φαίνεται από την έπαρση με την οποία μιλούν τα άτομα που θα έπρεπε να σκύψουν το κεφάλι και να πουν μια συγγνώμη, που δεν θα το πίστευαν ούτε αυτό».

Διαβάστε επίσης: «Δεν έφτασαν ποτέ» - Ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη