Τράπεζες

Αντίθεση Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας σε επέκταση περιορισμών για ξένο συνάλλαγμα

Αμφιβολίες εκφράζει η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας για την αποτελεσματικότητα των περιορισμών που επιβάλλει η ρωσική κυβέρνηση στους εξαγωγείς όπως μετατρέπουν τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος σε ρούβλια.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα μέτρα αυτά, που επιβλήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο με διάταγμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν αποτελεσματικά και υποστηρίζει ότι τα μέτρα, που λήγουν τον ερχόμενο Απρίλιο, θα πρέπει να επεκταθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, η οποία είχε προειδοποιήσει ότι οι περιορισμοί στο ξένο συνάλλαγμα ήταν αναποτελεσματικοί και θα μπορούσαν να παρακαμφθούν, λέει ότι δεν βλέπει λόγο για την επέκτασή τους.

Οι περιορισμοί είχαν επιβληθεί όταν η ισοτιμία του ρουβλιού είχε ξεπεράσει τα 100 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με τις ρωσικές αρχές να προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο της αγοράς συναλλάγματος. Σήμερα η ισοτιμία του ρουβλιού τύγχανε διαπραγμάτευσης στα 88 έναντι του δολαρίου.

Σε ανάρτησή της στο Τέλεγκραμ, η ρωσική κυβέρνηση ανέφερε ότι προτείνεται η επέκταση των μέτρων μέχρι τέλος του 2024.

Το διάταγμα απαιτεί από πολλές εξαγωγικές εταιρείες να καταθέτουν το 80% του ξένου συναλλάγματός τους σε ρωσικές τράπεζες και ακολούθως να πωλούν το 90% των εσόδων αυτών στην εγχώρια αγορά σε διάστημα δύο εβδομάδων.

«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, οι εξαγωγείς έχουν γενικότερα τηρήσει τις απαιτήσεις του προεδρικού διατάγματος», δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής Πρωθυπουργός Αντρέι Μπελούσοφ, προσθέτοντας ότι αυτό κατέστησε δυνατή την κάλυψη του ελλείμματος σε ξένο συνάλλαγμα, που ήταν αναγκαία από τους εξαγωγείς προκειμένου να συνεχίσουν τις προμήθειες αγαθών στην χώρα μας.

Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα, αντέτεινε ότι τα υψηλά επιτόκια, τα οποία η ίδια αύξησε στο 16% τον Δεκέμβριο, και τα ισχυρά έσοδα το καλοκαίρι του 2023 είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αγορά συναλλάγματος.

«Η Τράπεζα της Ρωσίας θεωρεί ότι ο αντίκτυπος του μέτρου στην αγορά ξένου συναλλάγματος τους τελευταίους μήνες ήταν ήπιος σε σύγκριση με τον αντίκτυπο που είχε στην ισοτιμία στην νομισματική πολιτική», αναφέρει η ρωσική ΚΤ.

Σημείωσε ακόμη σημαντική συνεισφορά είχαν επίσης η αύξηση των εξαγωγών, η οποία επηρεάζει και την αγορά συναλλάγματος με χρονοκαθυστέρηση όπως επίσης και η χρονική στιγμή διεξαγωγής συναλλαγών σε ξένο νόμισμα.

ΚΥΠΕ