Κόμματα

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και το «μήλον της Έριδος»

Οι εσωκομματικές έριδες του ΔΗΚΟ, η «καρέκλα» του Νικόλα Παπαδόπουλου που φαίνεται να τρίζει και οι «καβγάδες» στον ΔΗΣΥ για τον Πρόεδρο

«Όμως θέλω να με θες» λέει το άσμα και δεν είναι μακριά από τις σχέσεις ΔΗΚΟ - Νίκου Χριστοδουλίδη και Νίκου Χριστοδουλίδη - ΔΗΣΥ.

Το ΔΗΚΟ φαίνεται να νιώθει σαν απατημένη σύζυγος την ώρα που ο «εκλεκτός της καρδιάς» του φλερτάρει με την πρώην αγαπημένη του, παράταξη του ΔΗΣΥ.

Δυσαρέσκεια από το ΔΗΚΟ

Ο κόσμος του Δημοκρατικού Κόμματος δηλώνει πλέον ξεκάθαρα τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς άλλα ανέμενε και άλλα βλέπει.

Η παρουσία του ΠτΔ, δε, στο μνημόσυνο του Γλαύκου Κληρίδη δημιουργεί ερωτήματα όχι μόνο στους ψηφοφόρους αλλά και σε στελέχη του κόμματος, που βλέπουν την παρουσία Νίκου Χριστοδουλίδη στους κόλπους του ΔΗΣΥ ως «προδοσία», αφού εκείνοι ήταν που κοπίασαν για λάβει τον στέφανο της νίκης. Ο ευσεβής πόθος πως μαζί θα κυβερνούσαν τη χώρα άρχισε να σκεπάζεται από μαύρα σύννεφα, ωστόσο ο ΠτΔ ήταν ξεκάθαρος από την αρχή, είχε δηλώσει πως θέλει ο Συναγερμός να είναι κομμάτι της Κυβέρνησής του, μιας «Κυβέρνησης όλων των Κυπρίων» και το έκανε πράξη, δίδοντας βήμα σε 14 στελέχη της Κυβέρνησής του από τον χώρο του ΔΗΣΥ.

Σε κινούμενη άμμο ο Νικόλας

Η στάση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου ξένισε επίσης αρκετά τα στελέχη του κόμματος, με ορισμένα από αυτά να μην έχουν καν τη διάθεση να εργαστούν για τις επικείμενες εκλογές. Κι ας μην ξεχνάμε το μεγάλο στοίχημα των επικείμενων διπλών εκλογών για το ΔΗΚΟ, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν πτώση.

Ο ανασχεδιασμός της Κυβέρνησης αναμένεται να κρίνει πολλά για τις σχέσεις των στελεχών του ΔΗΚΟ με τον ΠτΔ καθώς και τη θέση του Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος βρίσκεται στη μέση. Στέλεχος μάλιστα του κόμματος, εμμέσως πλην σαφώς, δήλωσε πως θα αμφισβητήσει την προεδρία Παπαδόπουλου εάν χάσει το στοίχημα των εκλογών της 9ης Ιουνίου.

Το ΔΗΚΟ έχει διχαστεί και, δυστυχώς, τη απουσία ισχυρής θέλησης της ηγεσίας, τα δυσαρεστημένα στελέχη αρνούνται να βάλουν μπρος τις μηχανές για τις εκλογές. Και ποιος θα μπορούσε άλλωστε να τα κατηγορήσει!

Στον πυρετό των εκλογών ο ΔΗΣΥ

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, από την άλλη, όχι μόνο ζεσταίνει μηχανές για τις επικείμενες εκλογές, αλλά εβδομάδα την εβδομάδα ανασυγκροτείται, καθώς, όπως υποσχέθηκε η νέα ηγεσία, η παράταξη σκοπεύει να επαναπατρίσει όσους έδωσαν «αλλού» την ψήφο τους στις προεδρικές εκλογές (βλ. Νίκο Χριστοδουλίδη).

Αννίτα Δημητρίου και Ευθύμιος Δίπλαρος έχουν πιάσει δουλειά βάζοντας ξανά στο παιχνίδι τις κλαδικές και τοπικές επιτροπές, οι οποίες επανακαθορίζονται, αλλά και τις επαρχιακές γραμματείες.

Πίσω στο παιχνίδι και οι «Ακαδημίες πολιτικής επιμόρφωσης», που είχαμε να δούμε πάνω από πενταετία. Σύμφωνα με πηγές της «Σ», η πρώτη Ακαδημία αναμένεται τον Δεκέμβριο.

Η καθολική προσπάθεια να μπει σε θέση μάχης το κόμμα της Πινδάρου και να επαναφέρει υπό την εποπτεία της Προέδρου και του Αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος τον πυρήνα του, φαίνεται να αποδίδει καρπούς.

Ωστόσο, οι διαφωνίες υπάρχουν ακόμη και ίσως να γίνονται και πιο έντονες απ’ όσους βλέπουν καχύποπτα την παρουσία Χριστοδουλίδη στους κόλπους του ΔΗΣΥ.

Σαν σύζυγος που επιστρέφει στην απατημένη σύζυγό του, ο ΠτΔ δεν χάνει ευκαιρία να δίνει το «παρών» του στο κόμμα που τον ανέθρεψε.

Και, παρά τις αντιρρήσεις που υπάρχουν, ο άλλος Νίκος, ο πρώην ΠτΔ, στέκεται αρωγός στον ΔΗΣΥ, χωρίς να παρεμβαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, αντ’ αυτού καλεί όλους να σταθούν δίπλα στη νέα ηγεσία και τη «χαρισματική», όπως την χαρακτηρίζει, Αννίτα.

Πηγές της «Σ» επιβεβαιώνουν πως υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, με κάποια στελέχη περισσότερο και με κάποια λιγότερο.

Η σχέση αυτή πάντως γεννά πολλά ερωτήματα στους κόλπους του ΔΗΚΟ, που κάνει «μούτρα» στον Χριστοδουλίδη, και από την άλλη ο ΔΗΣΥ ίσως να αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πια, να επανορθώσει για τον κατακερματισμό του κόμματος μερικούς μήνες πριν.

Θεωρούν και τα δύο κόμματα δεδομένο ότι ελέγχει αρκετούς ψηφοφόρους που είναι αναγκαίοι τόσο για τις δημοτικές όσο και τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο.

Αυτό που σίγουρα μένει αβέβαιο είναι αν το «προξενιό» θα κρατήσει και μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου.