Συνεντεύξεις

Αναστασία Ανθούση: Μεγαλύτερο στοίχημα ο θεσμός της αναδοχής

Η Υφυπουργός Πρόνοιας προβαίνει σε έναν απολογισμό της 18μηνης θητείας της και καθορίζει τους στόχους της για το 2023

Νέα, δυναμική, με έντονη ενσυναίσθηση και σκοπό ζωής να βάλει το λιθαράκι της για έναν καλύτερο κόσμο.

Η Αναστασία Ανθούση μίλησε στη «Σημερινή» για τα καθήκοντά της στο Υφυπουργείο Πρόνοιας, τους στόχους που πέτυχε κι αυτούς που επιθυμεί να ολοκληρώσει πριν από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, σε περίπτωση που χρειαστεί να αφήσει το Υφυπουργείο.

Η αναδοχή αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημά της και μας επισημαίνει πως είναι αδήριτη ανάγκη η Πολιτεία και η Κοινωνία να αγκαλιάσουν τα παιδιά που μας χρειάζονται.

«Το 2022 ήταν μια τεράστια πρόκληση»

Πώς αποτιμάτε τη χρονιά που πέρασε;

Η χρονιά ήταν μία τεράστια πρόκληση, αφού έπρεπε να στηθεί η δομή του Υφυπουργείου με τις εσωτερικές διαδικασίες που απαιτούνται, να γνωρίσει ο κόσμος το Υφυπουργείο και ταυτόχρονα να τεθούν οι στόχοι. Καθορίστηκε ο οδικός χάρτης και οι τρόποι με τους οποίους επιχειρήσαμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών, υιοθετώντας πιο ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις. Παράλληλα, από νωρίς το 2022 χρειάστηκε να διαχειριστούμε τις αφίξεις των Ουκρανών μετά την εισβολή της Ρωσίας, ενώ ταυτόχρονα διαχειριστήκαμε τις υπέρμετρες αφίξειςαιτητών ασύλου και ειδικότερα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Επίσης, επικεντρωθήκαμε στην επιδοματική πολιτική και στη βελτίωση της πρόσβασης των πραγματικά δικαιούχων στα επιδόματα. Έπρεπε να βρούμε τρόπους για να στηρίξουμε στοχευμένα τις ευάλωτες ομάδες. Γενικά ήταν μια χρόνια γεμάτη με προκλήσεις, αλλά και ανατροπή, αφού δυστυχώς η απώλεια της αγαπημένης μας Ζέτας βύθισε όλη την κοινωνία στο πένθος.

Πετύχατε όσα θέλατε κατά τη 18μηνη θητεία σας;

Θεωρώ ότι έγιναν ενέργειες προς τη σωστή κατεύθυνση. Είμαι πολύ αυστηρή με τον εαυτό μου και γι’ αυτό θεωρώ ότι δεν έφτασα στο σημείο που θα ήθελα, αν και εξαρχής γνώριζα ότι θα ήμουν στο πηδάλιο του Υφυπουργείου για μικρό χρονικό διάστημα. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, παρά την προϋπηρεσία μου στη Δημόσια Υπηρεσία, υποτίμησα τη γραφειοκρατία και τις δαιδαλώδεις διαδικασίες, που ήταν ένας από τους βασικότερους λόγους που δεν έγιναν πράγματα στον βαθμό που θα ήθελα. Ωστόσο, έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση πολλών πολιτικών και προγραμματίζονται κι άλλα μέχρι την παράδοση του χαρτοφυλακίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορέσουν να εφαρμοστούν εντός του 2023 είτε από την υφιστάμενη Κυβέρνηση κατά τους επόμενους μήνες ή από την επόμενη. Προσωπικό μου στοίχημα είναι να προχωρήσει ο νόμος για την αναδοχή εντός του 2023.

Έρχεται ο νόμος για την αναδοχή

Αναφερθήκατε στο νόμο της αναδοχής, μπορείτε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς προνοεί;

Ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει ότι υπάρχουν παιδιά υπό την φροντίδα του κράτους στις Παιδικές Στέγες. Αντιλαμβάνεστε ότι η ευθύνη μας απέναντι σε αυτά τα παιδιά είναι διπλή και οφείλουμε να διασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες στις Παιδικές Στέγες, αλλά και να προσφέρουμε στα παιδιά τη στήριξη που χρειάζονται μέσα από μια ολιστική προσέγγιση. Υπάρχουν πολύ δύσκολα περιστατικά, όπου τα παιδιά διαβιούν σε άσχημες συνθήκες και έχουν βιώματα, για τα οποία χρειάζονται πρωτίστως ψυχολογική στήριξη και εξατομικευμένα προγράμματα για να αποκτήσουν ξανά τη χαμένη τους εμπιστοσύνη, αυτοπεποίθηση και παιδικότητα.

Για να διασφαλίσουμε ότι κάθε παιδί υπό την ευθύνη μας έχει όλες τις υπηρεσίες που χρειάζεται, επενδύουμε στις πολυθεματικές ομάδες με τη συμμετοχή σωστά καταρτισμένων κοινωνικών λειτουργών, παιδοψυχολόγων, παιδοψυχιάτρων, κ.ο.κ.. Από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι η ολιστική προσέγγιση είναι το κλειδί.

Δεύτερος στόχος μας ήταν η βελτίωση των υποδομών στις Παιδικές Στέγες, με στόχο να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον, ώστε τα παιδιά μας να αισθάνονται ότι βρίσκονται στο σπίτι τους.

Συμπληρωματικά σε όσα ανέφερα, θα έρθει και η θεσμοθέτηση της αναδοχής. Αναδοχή σημαίνει η φιλοξενία αυτών των παιδιών σε κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον. Ο θεσμός της αναδοχής, ενώ υπάρχει σαν διαδικασία, δεν είναι νομικά θεσμοθετημένη. Εξ ου και είμαστε στο στάδιο ολοκλήρωσης ενός νέου νομοθετικού πλαισίου, μέσω του οποίου θα ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, η αναδοχή, η εκπαίδευση των δυνητικά αναδόχων, ο έλεγχος της καταλληλότητάς τους, κ.ο.κ.. Το πιο σημαντικό όμως για μένα είναι ότι η νομοθεσία αυτή δίνει φωνή στο ίδιο το παιδί, ώστε να επιτυγχάνεται το κατάλληλο συνταίριασμα και να διασφαλίζεται το συμφέρον του παιδιού.

Είμαι αρκετά ικανοποιημένη γιατί το νομοσχέδιο βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο, έγιναν μελέτες και ολοκληρώθηκε η διαβούλευση, μπήκε το νερό στο αυλάκι και ευελπιστώ να το καταθέσουμε στη Βουλή πριν από την 1η του Μάρτη.

Μέσα από 93 δράσεις, που θα υλοποιηθούν από οκτώ Υπουργεία, υπό τον συντονισμό του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και με χρονικό ορίζοντα το 2030, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ προστασίας και ασφάλειας για όλα τα παιδιά.

«Δεν πρέπει να βάζουμε ταμπέλες στα επιδόματα»

Όσον αφορά το Επίδομα Μονογονιού, τι σκοπεύετε να αλλάξετε και πότε;

Γενικά, όσον αφορά τα επιδόματα, έχω την άποψη ότι δεν πρέπει να βάζουμε «ταμπέλες», να μην έχουμε άλλη πολιτική για τους μονογονιούς, άλλη για τους πολύτεκνους, κ.λπ. Πρέπει να υπάρχει μία ολιστική προσέγγιση στην παραχώρηση των επιδομάτων, με τρόπο που να στηρίζουν το νοικοκυριό ανάλογα με τη σύνθεσή του και στη βάση των αναγκών της κοινωνίας τού σήμερα.

Εν προκειμένω, το Επίδομα Μονογονιού πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να δίνεται κατ’ αναλογίαν σύμφωνα με τα εισοδηματικά κριτήρια του νοικοκυριού, στοχεύοντας σε μεγαλύτερη στήριξη των δυσπραγούντων.

Σε κάθε περίπτωση, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην επιδοματική πολιτική, όπως η δημιουργία της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας και η εφαρμογή σωστότερου και αυστηρότερου ελέγχου με τη δημιουργία ενιαίου Μητρώου Επιδομάτων. Το επόμενο βήμα είναι να θέσουμε νέα βάση για την επιδοματική πολιτική του κράτους, να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες, να εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους και να εκσυγχρονίσουμε τον τρόπο καταβολής τους, προσαρμόζοντας την επιδοματική πολιτική στις σύγχρονες ανάγκες. Ο εκσυγχρονισμός είναι απαραίτητος.

Χαμηλότερος από ποτέ ο αριθμός δικαιούχων ΕΕΕ

Υπάρχουν περιπτώσεις που λαμβάνουν περισσότερα από ένα επιδόματα με ψευδή στοιχεία. Θα αυστηροποιηθούν τα κριτήρια; Θα γίνουν έλεγχοι εκ νέου σε άτομα που είναι ήδη λήπτες επιδομάτων;

Όπως σας είπα, βασική μας στόχευση ήταν και παραμένει να «νοικοκυρέψουμε» την επιδοματική πολιτική του κράτους και ήδη έχουμε προβεί σε διάφορες ενέργειες. Όντως, μέχρι το 2013, η έλλειψη αποτελεσματικού ελέγχου και η μη ύπαρξη ενός ενιαίου Μητρώου για τους λήπτες επιδομάτων ετύγχανε εκμετάλλευσης από ορισμένους και τους είχε μετατρέψει σε «επιδοματίες». Κάποιοι εξ αυτών, μάλιστα, ταυτόχρονα κατέφευγαν και στην αδήλωτη εργασία. Πλέον έχουμε καταφέρει ως κράτος, σε μεγάλο βαθμό, να ορθοποδήσουμε την οικονομία μας, έτσι έφτασε ο καιρός να εφαρμόσουμε πιο κοινωνικοκεντρικές πρακτικές, με κοινωνική παρέμβαση. Πρέπει δηλαδή να επικεντρωθούμε στην κοινωνική και εργασιακή επανένταξη όλων εκείνων που στηρίζονται στα επιδόματα για τη διαβίωσή τους, ενώ με την κατάλληλη στήριξη είναι ικανοί για εργασία, στον βαθμό που μπορούν. Είναι καθήκον μας να τους προστατεύσουμε από τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Σκοπός πρέπει να είναι η ενεργός πολιτότητα και η ένταξη σε περιβάλλον εργασίας σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις ικανότητες του κάθε πολίτη.

Πλέον είμαστε σε θέση να επικεντρωθούμε σε αυτόν τον στόχο διότι βρισκόμαστε στον χαμηλότερο αριθμό δικαιούχων του επιδόματος ΕΕΕ. Υπάρχουν σήμερα περίπου 20.000 πολίτες που λαμβάνουν το ΕΕΕ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τα ΑμεΑ, αλλά και όσοι δηλώνουν ανικανότητα λόγω ψυχικών ασθενειών, σε αντίθεση με τις περίπου 25.000 που ήταν το 2016 με την πλήρη εφαρμογή του ΕΕΕ.

Πρέπει να είναι στοχευμένη η κοινωνική πολιτική για να μη δίνουμε αδιάκριτα «τσιεκούθκια» σε όλους, αλλά σε όσους τα χρειάζονται. Η στοχευμένη πολιτική των τελευταίων χρόνων είναι αυτή που μας έφερε κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. για τα άτομα που κινδυνεύουν να μπουν σε κοινωνικό αποκλεισμό ή κάτω από το όριο της φτώχιας.

Είμαστε τώρα σε αυτήν τη διαδικασία της αλλαγής νοοτροπίας και εκσυγχρονισμών των διαδικασιών μέσω της μηχανογράφησης, με τελική στόχευση την ολική ψηφιοποίηση της ΥΔΕΠ, την απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό μέσα από την εφαρμογή ισότιμων κριτηρίων και την υιοθέτηση ομοιογενούς αντιμετώπισης των επιδομάτων.

Αυτό θα συμβάλει σημαντικά, αφενός, στον τερματισμό των φαινομένων πελατειακών σχέσεων και, αφετέρου, στην εξυπηρέτηση πολλών συμπολιτών μας, που ενώ έχουν μεγάλες ανάγκες είτε δεν ξέρουν πού πρέπει να αποταθούν είτε δεν το κάνουν για λόγους αξιοπρέπειας.

Προπληρωμένη κάρτα σε αιτητές ασύλου

Παράνομη εργασία και μεταναστευτικό. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί;

Η παράνομη εργασία και το μεταναστευτικό είναι μία τεράστια πρόκληση. Κάναμε αρκετά όσον αφορά τα θέματα του ελέγχου των επιδομάτων και προχωράμε τώρα με την προκήρυξη της προπληρωμένης κάρτας, ούτως ώστε να μπουν ασφαλιστικές δικλίδες για τη χρήση των χρημάτων που δίνονται σε αιτητές ασύλου. Ενδεικτικά, τα λεφτά θα μπορούν να πηγαίνουν σε είδη πρώτης ανάγκης και όχι για αγορά αλκοόλ, δεν θα μπορούν να αποστέλλουν συνάλλαγμα στο εξωτερικό, ούτε να διενεργούν πληρωμές στα κατεχόμενα, κ.ο.κ.. Η κάρτα θα χρησιμοποιείται μόνο για κοινωνικές παροχές και μόνο ένα μικρό ποσοστό των χρημάτων θα μπορεί να γίνει ανάληψη για ιδία χρήση. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται καλύτερος έλεγχος.

Από την άλλη, επειδή κάποιοι ισχυρίζονται πως τα επιδόματα αποτελούν κίνητρο για τους αιτητές ασύλου για να έρχονται στην Κύπρο, να σημειώσω ότι από μόνα τους τα €260 ανά άτομο που δίνονται δεν είναι τόσο ελκυστικά για να προτιμούν την Κύπρο από άλλες χώρες. Αυτό που τους φέρνει εδώ είναι η μεγάλη διάρκεια χρόνου μέχρι να εξεταστεί η αίτησή τους, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στα οργανωμένα συστήματα της παράνομης και αδήλωτης εργασίας. Άρα είναι το επίδομα σε συνδυασμό με τα επιπλέον χρήματα που θα πάρουν από την παράνομη εργασία.

Είμαστε σε συνεννόηση και με τον Υπουργό Εργασίας, διασυνδεθήκαμε και με το Μητρώο των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αυτόματα τερματίζεται η παροχή επιδόματος όταν κάποιος αρχίζει να καταβάλλει εισφορά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Παράλληλα, εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους με όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, ενώ έχουμε προχωρήσει στην εισαγωγή περιορισμών για να εντοπίσουμε και εργοδότες που εργοδοτούν παράνομα αιτητές ασύλου, όπως επίσης και ιδιοκτήτες υποστατικών που ενοικιάζουν παράνομα τα υποστατικά τους χωρίς ενοικιαστήριο έγγραφο, κ.λπ. Πολλοί κατηγορούν το σύστημα, αλλά το σύστημα δεν είναι αόρατο. Είμαστε εμείς η κοινωνία.

«Απώτερος στόχος η οριστική ψηφιοποίηση όλων των επιδομάτων»

Πολύ συχνά παρατηρούνται καθυστερήσεις σε συντάξεις κι επιδόματα. Με τη νέα χρονιά αναμένεται να αλλάξει κάτι;

Όσον αφορά τις καθυστερήσεις, αρχίζει σύντομα η ηλεκτρονική υποβολή κάποιων αιτήσεων, δημιουργήθηκαν τα Σημεία Εξυπηρέτησης Επιδομάτων Πρόνοιας για ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, μπαίνει σε εφαρμογή το νέο Σχέδιο για το Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχων που αποσυνδέει το Επίδομα με το ΕΕΕ και ταυτόχρονα μειώνεται ο χρόνος εξέτασης της αίτησης. Σίγουρα δεν είμαστε στο ιδεατό σημείο, αλλά έχουν γίνει βήματα που θα βοηθήσουν στη μείωση των καθυστερήσεων. Απώτερος στόχος, η οριστική ψηφιοποίηση όλων των επιδομάτων.

Ο Προϋπολογισμός του 2023 αγγίζει όλες τις ευάλωτες ομάδες

Ο Προϋπολογισμός του Υφυπουργείου σας είναι αυξημένος κατά €4,6 εκ. σε σχέση με το 2022. Πώς σκοπεύετε να κατανεμηθούν τα κονδύλια;

Στον Προϋπολογισμό συμπεριλήφθηκαν οι δράσεις που προωθούμε μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος - Το Αύριο», είναι η δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, το Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι 4ων ετών, το νέο Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων μέσω του οποίου θα επιχορηγηθούν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία Πολυδύναμων Κέντρων για παιδιά, άτομα με αναπηρίες και ηλικιωμένους. Επιπρόσθετα, στον φετινό Προϋπολογισμό περιλαμβάνονται και τα κονδύλια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες που μεταφέρεται στο Υφυπουργείο από 1η Ιανουαρίου 2023.

Ο Προϋπολογισμός μας απευθύνεται σε όλο το φάσμα της κοινωνίας: από το παιδί, μέχρι τη δημιουργία σπιτιών στην κοινότητα υποβοηθούμενης διαβίωσης για την ενσωμάτωση των ΑμεΑ, προγράμματα ημερήσιας φροντίδας για την τρίτη ηλικία, κ.ο.κ.. Είναι ένας Προϋπολογισμός που αγγίζει όλες τις ευάλωτες ομάδες και υλοποιεί τους στρατηγικούς στόχους της Κυβέρνησης.

Υπάρχει σαφής μείωση της φτώχιας

Ποια μέτρα λαμβάνετε άμεσα, ώστε να προστατεύσετε τους ευάλωτους που ζουν στα όρια της φτώχιας;

Μέχρι την τελευταία στιγμή θα λαμβάνουμε μέτρα για να βοηθάμε τον κόσμο όσο μας το επιτρέπει η οικονομία. Οι δείκτες της οικονομίας δεν είναι απλοί αριθμοί. Τα νούμερα είναι άνθρωποι, είναι βοήθεια προς τους συμπολίτες μας. Η στοχευμένη επιδοματική πολιτική της Κύπρου μείωσε τον κίνδυνο αποκλεισμού από τη φτώχια και είμαστε στο 17%, ενώ η Ευρώπη είναι στο 21%.

Αν δεν είχαμε στοχευμένη πολιτική, θα μπορούσαμε να είμαστε στο 24%. Το θέμα είναι ότι αυτήν τη στιγμή με όλες τις προκλήσεις τα άτομα που διαβιούν σε συνθήκες κάτω από το όριο της φτώχιας είναι λιγότερα από τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχει σαφής μείωση.

Οι προτεραιότητες μέχρι τον Μάρτιο

Ποιοι είναι οι στόχοι του Υφυπουργείου για το 2023;

Στόχος, μέχρι τον Μάρτιο του 2023, είναι να γίνει ομαλά η μετάβαση του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες στο Υφυπουργείο, να γίνουν όλες οι διεργασίες, ώστε να μην έχει αντίκτυπο στους πολίτες.

Επιπρόσθετα, να μπορέσουν να υλοποιηθούν εκείνα που δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη. Όπως οι νομοθετικές ρυθμίσεις, η ηλεκτρονική υποβολή των επιδομάτων, το 24ωρο τηλεφωνικό κέντρο για άμεση παρέμβαση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, για το οποίο είμαστε στην προετοιμασία των προδιαγραφών, και φυσικά για μένα η πρώτη προτεραιότητα ένα είναι, αυτό που σας είπα στην αρχή! Η αναδοχή! Γιατί για τα συγκεκριμένα παιδιά έχουμε διπλή υποχρέωση ως κράτος και ως κοινωνία.

1.1.23 ΑΝΘΟΥΣΗ 2.jpg

«Η παραμονή μου στην καρέκλα του Υφυπουργού δεν είναι αυτοσκοπός»

Σε περίπτωση που εκλεγεί ΠτΔ ο Αβέρωφ Νεοφύτου παραμένετε στη θέση αυτή;

Η παραμονή μου στην καρέκλα του Υφυπουργού δεν είναι αυτοσκοπός. Έχω παραιτηθεί από δημόσιος υπάλληλος για να υπηρετήσω από τη θέση του Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας για 18 μήνες χωρίς οποιεσδήποτε δεσμεύσεις, υποσχέσεις ή προσδοκίες για οτιδήποτε περισσότερο. Αυτό το οποίο με βεβαιότητα μπορώ να δηλώσω είναι ότι θα συνεχίσω να συμμετέχω στα κοινά για ένα καλύτερο αύριο.

Στηρίζω και πιστεύω στην υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου, διότι τον θεωρώ τον ικανότερο για να οδηγήσει την Κύπρο μας πιο ψηλά. Αυτή είναι η έγνοια μου, η Κύπρος, η ευημερία του κόσμου της. Η ευημερία της Κύπρου έχει διασυνδεθεί με τις διακυβερνήσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού. Η Κύπρος πήγε μπροστά επί προεδρίας του Γλαύκου Κληρίδη με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια χωρίς ουρές στο Κυπριακό, ήταν η Κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Νίκου Αναστασιάδη με τη διαχείριση των κρίσεων που μας έβγαλε από το μνημόνιο, πιο νωρίς από όσο υπολόγιζαν άλλοι. Αν σκεφτεί κανείς ότι στο σύνολο της θητείας της η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έπρεπε να διαχειριστεί τρείς συνεχόμενες κρίσεις, με τις τελευταίες να είναι η πανδημία και το Ουκρανικό, που επηρέασαν την παγκόσμια οικονομία, είμαστε περήφανοι που παραδίδουμε μιαν ανθεκτική οικονομία με εκ τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Η Κύπρος δημιουργεί θέσεις εργασίας όταν όλοι μπαίνουν σε ύφεση, και φέτος έχει τον υψηλότερο Προϋπολογισμό για το κοινωνικό κράτος, συμπεριλαμβανομένου και του ΓεΣΥ, από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άρα, εάν κάτι με ανησυχεί, είναι η αβεβαιότητα για τους χειρισμούς ενδεχόμενης νέας κυβέρνησης στηριζόμενης από την αντιπολίτευση, κάτω από την ηγεσία «ανεξάρτητων» υποψηφίων.

Χρειάζεται υπεύθυνη στάση. Και η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης τα προηγούμενα χρόνια με ανησυχεί. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μη ψήφιση του Προϋπολογισμού πριν από δύο χρόνια. Ήμουν τότε ως δημόσιος υπάλληλος συντονίστρια στο γραφείο του Υπουργού Υγείας, μεσούσης της πανδημίας, και εξαιτίας της καταψήφισης του Προϋπολογισμού μετρούσαμε τα κουκκιά μας για να μπορέσουμε να παραγγείλουμε εμβόλια, να πληρώσουμε για τα rapid tests, τους μισθούς του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ανησυχούσαμε για το πώς θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε στο εξωτερικό επείγοντα περιστατικά για θεραπείες και άλλα πολλά.

Αυτό είναι μόνο ένα δείγμα τού πόση υπευθυνότητα χρειάζεται σε περιόδους κρίσεων. Τι θα συμβεί, για παράδειγμα, αν στο πηδάλιο της χώρας βρεθεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης με Υπουργικό Συμβούλιο απ’ όλα τα κόμματα που τον στηρίζουν και εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις και ιδεολογία όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στο Κυπριακό; Απαιτείται λοιπόν σοβαρότητα και υπευθυνότητα, χαρακτηριστικά που αυτήν τη στιγμή διαθέτει ο Αβέρωφ Νεοφύτου.